Hlavní obsah

Projekt SOS motýli podporují známé české osobnosti

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchrana českých motýlů a podpora projektu SOS motýli, měla své pokračování 14. srpna na střeše budovy Filadelfie na pražské Brumlovce, kde se konala Snídaně v oblacích. Na pár hodin se toto místo proměnilo díky přední české šperkařce Jitce Mlynarčík Kudláčkové v ráj motýlů.

Foto: Felix Pašek

Jeden z motýlů na střeše Filadelfie na pražské Brumlovce

Článek

Ředitel obecně prospěšné společností Česká krajina Dalibor Dostál byl před několika lety pozván na slavnostní představení kolekce šperků Voda od Jitky Mlynarčík Kudláčkové. Již tehdy obdivoval, jakým osobitým způsobem dokázala v klenotech zachytit dané téma.

Netrvalo dlouho a oslovil ji, zda by podobně nechtěla ztvárnit motýly. Nápad ji zaujal a vytvořila kolekci šperků z jejichž prodeje věnovala část výtěžku na ochranu těchto ohrožených živočichů.

Projekt představila osvědčená moderátorská dvojice Klára Doležalová a Karel Voříšek. Co však nejvíce potěšilo Dalibora Dostála, byl zájem o danou problematiku, že se známé tváře rozhodly akci podpořit a ukázat tak, že jim osud české přírody není lhostejný.

Herečka Ivana Jirešová se ani vteřinu nerozmýšlela a na akci dorazila a s úsměvem řekla: „Zakládám si na tom, aby moje zahrada byla taková, jaká má zahrada opravdu být. Říká se, že když máte na zahradě žábu, motýli a vážky, tak je s přírodou vše v pořádku. Já tam všechny tyto živočichy mám.“

Herečka Sandra Černodrinská zavzpomínala na tropického motýla, který přiletěl na jejich zahradu a usedl na keř motýlovník. Uletěl prý z nedaleké botanické zahrady, ale prý nevypadal svěže: „Rozhodla jsem se zavolat do botanické zahrady, co s ním. Poradili mi, že ho mám nechat v klidu dožít.“ O posledních třech dnech života barvitě hovořila ještě několik minut.

To Štěpánka Duchková všechny přítomné pobavila: „Pořídila jsem si na zahradu tavalník, o kterém se říká, že na něj létají motýly. Ale bohužel, než stihl nějaký přiletět, tavalník uschnul. Nikdo mi to totiž neřekl, že se musí zalévat.“

Karel Voříšek si neodpustil otázku, zda přítomné dámy někdy někdo balil na motýly. Míša Dolinová se svěřila, že ano, ale že jí pohled na již nežijící živočichy neudělal dobře a z bytu, kde se sbírka nacházela, urychleně prchala.

„Měli bychom si uvědomit, že motýl se líhne z housenky, která mnohdy není krásná, proto jí třeba zahodíme nebo se k ní nechováme úplně hezky a tam už začíná ta ohleduplnost k motýlům a k přírodě. Ve všem ošklivém je něco hezkého a naopak, takže bychom si měli opravdu rozmýšlet, jak a ke komu či k čemu se chováme,“ odpověděla moderátorka, která dorazila na akci se svojí dcerou.

V ráji motýlů nechyběl ani Honza Maxián, který se věnuje natáčení pořadu Krajina domova, který vysílá Česká televize. „Díky tomuto pořadu jsem získal ještě více vřelý vztah k české krajině. Mám možnost procházet těmi nejkrásnějšími místy v naší zemi, víc si vážím toho, co naše krajina skýtá,“ pronesl procítěně.

Společnost Česká krajina založila v roce 2015 v bývalém vojenském prostoru u Milovic ve Středočeském kraji unikátní přírodní rezervaci, kde vhodné podmínky pro život motýlů vytvářejí divocí koně, zubři a pratuři. Projekt má celosvětový ohlas, informovaly o něm média jako New York Times, Washington Post, BBC a další sdělovací prostředky na pěti kontinentech. 

Reklama

Výběr článků

Načítám