Hlavní obsah

Projekt Proč zrovna já? pomáhá obětem trestných činů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kutné Hoře se v úterý 9. prosince 2014 setkali odborníci z různých profesních oblastí, kteří pracují s oběťmi i pachateli trestných činů. Prodiskutovali všechny poznatky, které jim přinesla roční účinnost zákona o obětech trestných činů.

Foto: mgr. Vendulka Marečková, PČR Kutná Hora

Zástupci policie, probační a mediační služby, Centra pro pomoc obětem a další diskutovali v Kutné Hoře o pomoci obětem trestných činů

Článek

Tým zástupců justice, Policie ČR a neziskového sektoru navzájem porovnal svůj vlastní pohled na uplatnění nové legislativy v praxi.

Odborníci se také seznámili s průběžnými výsledky projektu Proč zrovna já?, který pomáhá obětem trestných činů.

S oběťmi se musí jednat velmi citlivě

„V rámci našich setkání diskutujeme, v čem si můžeme být navzájem potřební a jak nastavit naši spolupráci tak, abychom mohli poskytnout obětem trestných činů ten správný servis, který oběť potřebuje. Jsem velmi potěšena, že policie vnímá, jak moc oběť potřebuje citlivý a individuální přístup,“ řekla na úvod setkání ředitelka Probační a mediační služby ČR (PMS) PaedDr. Jitka Čádová.

Významným hostem setkání byl bezesporu ředitel KŘP Středočeského kraje, plk. JUDr. Jiří Kučera, který v úvodní zdravici vyzdvihl spolupráci mezi policií a PMS při pomoci obětem trestné činnosti a záměr v ní intenzivně pokračovat.

Agresivita stoupá

Citlivé přistupování k obětem trestných činů je jedním z nejdůležitějších faktorů, a nejvíce to platí u dětí a seniorů. V průběhu semináře dál zazněla čísla a statistiky, k nimž ale přednášející uváděli řady příkladů z praxe. Hodně se diskutovalo o domácím násilí, stoupající agresivitě a brutalitě u mladistvých a o práci s odsouzenými.

Rovněž zaznělo, že oběti se mnohdy bojí pomsty pachatele, a nikoliv neprávem.

„Poučujeme v nevhodný okamžik, v době, kdy oběti jsou traumatizované a mají zcela jiné starosti. Musíme dbát na to, abychom uměli dotyčného vhodným způsobem a ve vhodný okamžik poučit. Budujeme nové výslechové místnosti, uzavřeli jsme smlouvy s nemocnicemi o spolupráci při zajišťování lékařské péče a pomoci při znásilnění a pokračujeme v dalších aktivitách, které ještě více pomohou obětem trestného činu,“ sdělil náměstek ředitele krajského ředitelství pro SKPV plk. JUDr. Michal Mazánek.

O intenzivně diskutovaném tématu poučování obětí ze strany policie hovořila také pplk. Mgr. Markéta Kalousková z Úřadu služby SKPV Policejního prezidia ČR, která prezentovala i nový leták obsahující poučení oběti, což bylo mezi účastníky velmi kvitováno.

Proč zrovna já? (jsem oběť)

Ke klíčovým tématům setkání patřilo seznámení se s výsledky projektu Proč zrovna já?. Ten je v současné době rozšířen již do 8 regionů a 40 měst po celé České republice.

V bezplatných poradnách dosud pomohli 3 763 osobám a poskytli 7335 konzultací.

 informace na: www.restorativnijustice.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám