Hlavní obsah

Projekce filmů horolezce Miroslava Šmída

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Police nad Metují si 20. července připomene svého rodáka horolezce, fotografa a cestovatele Miroslava Šmída promítnutím jeho snímků. Ve své době patřil k nejlepším a nejuznávanějším světovým horolezcům. Pověstné jsou hlavně jeho sólové výstupy například v roce 1983 na Kavkaze (Donguz Orun) nebo přelez legendární stěny El Capitanu v Yosemitech cestou Dihedral Wall.

Foto: Martina Váňová
Článek

Miroslav Šmíd je zakladatelem Mezinárodní horolezeckého festivalu v Teplicích nad Metují a první film přiblíží jeden z jeho prvních ročníků.

V roce 1986 se Šmíd dostal do Afriky a podnikl výstupy na Kilimandžáro a Mount Kenya. Po jeho smrti vyšla kniha s názvem Tropický led, což byly vlastně jeho zápisky z cesty na zasněžené africké vrcholy. A právě z této expedice pocházejí dva  filmy, které se promítnou.

„Přestože procestoval skoro celý svět, byl na pěti světadílech a viděl mnoho a mnoho krásy, stále se vracel domů. Jeho domovem byla Police. V loňském roce jsme několika filmy připomněli 25 let od jeho smrti a letos v tom chceme pokračovat. Myslíme si, že bychom neměli zapomínat na lidi, kteří Polici milovali,“ řekl Pavel Frydrych ze spolku Apeiron. Právě tento spolek projekci snímků s podporou města Police nad Metují a ve spolupráci s Muzeem papírových modelů pořádá.

Vstupné na akci je dobrovolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám