Hlavní obsah

Prohlídky hradu Křivoklát oživí divadelní představení i koncerty

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburkové na Křivoklátě, koncert zpěváka a kytaristy Františka Nedvěda, koncert rokové legendy kapely Keks, recitál šansonů v podání Dany Chytilové, Hradišťan, Opera od Monteverdiho - Il ballo delle ingrate neboli Tanec zatracených. Hrad Křivoklát připravil na léto řadu akcí pro své návštěvníky.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Lucemburkové na Křivoklátě

Noční scénické prohlídky v interiérech hradu Křivoklát vrací návštěvníky do dob králů a rytířů. Do dob, kdy na hradě působili panovníci Lucemburské dynastie, kteří se vystřídali na českém trůně, a to Jan Lucemburský (1310-1346), Karel IV. (1346-1378), Václav IV. (1378-1419) a Zikmund Lucemburský (korunován 1420, vládl 1436-1437).

Lucemburkové svůj původ odvozovali od bájné víly Meluzíny, jak uvádí spis Jana z Arrasu, ale skutečnou zakladatelkou rodu byla hraběnka Ermesinda, jediný potomek hraběte Jindřicha IV. Slepého. Lucemburkové pocházejí z jejího manželství s Walramem, hrabětem Limburským, proto byli také označováni jako rod limburský.

Původní državou rodu bylo hrabství lucemburské, dnes území velkovévodství Lucemburského a belgické provincie Luxembourg. Vzestup Lucemburků na přelomu 13. a 14. století souvisel se strategickým spojenectvím s Francií, jejíž zájmy v Říši zastupovali. Roku 1308 byl Jindřich VII. Lucemburský po násilné smrti Albrechta Habsburského zvolen králem v římskoněmecké říši. Poté co byl na olomouckém hradě zavražděn poslední mužský představitel hlavní dynastické linie Přemyslovců Václav III. roku 1306, byl Jindřichovi nabídnut český trůn pro jeho jediného syna Jana. Vláda Lucemburků začala 7. února 1311 korunovací Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny.

V prostorách jednoho z nejstarších českých královských hradů zažijte stěžejní okamžiky jejich vlády. V hlavních rolích vystoupí zaměstnanci hradu Křivoklát a zámku Hořovice.

František Nedvěd

Po loňském vyprodaném koncertu se na I. nádvoří hradu Křivoklát vrací zpěvák a kytarista František Nedvěd, aby zazpíval největší hity bratří Nedvědů a legendárních Brontosaurů. Koncert se koná 20. července.

Koncert kapely Keks

Tradiční koncert rockové legendy kapely Keks zazní na I. hradním nádvoří 27. července. Slavná rocková kapela založená na přelomu roku 1981 a 1982 Petrem Dudíkem a Štěpánem Kojanem působí na rockové scéně více než 30 let. Toto jubileum oslavila výročním koncertem ve zcela vyprodané Lucerně v roce 2011.

Recitál šansonů v podání Dany Chytilové

Žánrově jedinečný koncert Dany Chytilové s klavírním doprovodem Jana Šulisty na II. nádvoří hradu Křivoklát připomene francouzské šansony a písně nejznámější české šansoniérky Hany Hegerové, jako například Lásko prokletá, Čerešně, Mapa lásky a další. Recitál šansonů zazní 2. srpna.

Hradišťan

Letošní 23. ročník Křivořezání zakončí Hradišťan, hudební uskupení pod uměleckým vedením vynikajícího houslisty a skladatele Jiřího Pavlici. Hradišťan vznikl již v roce 1950. Inspirací pro jejich hudbu byla lidová tradice, dnes překračují žánrové hranice a vystupují i s netradičním repertoárem. Hradištan zahraje 4. srpna.

Operu od Monteverdiho - Il ballo delle ingrate neboli Tanec zatracených v autentickém provedení po 410 letech shlédnou návštěvníci v Královském sále v hudebním nastudování Tomáše Hály a pod režijním vedením Heleny Kazárové. Opera zazní na závěr letní sezóny 30. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám