Hlavní obsah

Program festivalu Jeden svět je letos zaměřen na téma Hledání domova

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Člověk v tísni a občanské sdružení Spousti Ústí nad Orlicí připravily od 9. do 16. dubna 8. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech. Doplněn je bohatým doprovodným programem besed, prezentací, výstav, dvou divadel s charitativním zaměřením a anketou Ústí sobě.

Foto: Stanislava Dvořáková

Poutače na Mírovém náměstí upozorňují na zahájení festivalu Jeden svět spojeného s hlasovací anketou Ústí sobě.

Článek

Člověk v tísni je humanitární organizace, která získala čestné uznání UNESCO za svůj program zaměřený na podporu dodržování lidských práv na světě. S tímto cílem byl v letošním roce 7. března zahájen v Praze již 18. ročník filmového festivalu, který pokračuje v dalších 32 městech ČR.

Ústí nad Orlicí se k této akci připojilo poosmé a zároveň ji doplnilo o charitativní poslání, kdy výtěžek divadelního představení ze 7. dubna je věnován na podporu projektu Domácí hospicové péče, který v regionu nabízí Oblastní charita Ústí nad Orlicí.

Výtěžek druhého divadelního představení Ženitba, které lze zhlédnout 12. dubna na Malé scéně, bude věnován prostřednictvím diakonie Církve Bratrské na pomoc lidem postiženým válkou na Ukrajině.

Novinkou je program Ústí sobě, kdy výtěžek festivalu bude věnován na základě hlasování diváků nejúspěšnějšímu ze 7 přihlášených projektů zaměřených na rozvoj společenského života ve městě.

Další podporou v rámci charity bylo umožnění promítnutí 25minutového filmu obyvatel Domova pod hradem Žampach To bude dobrý, který získal ocenění poroty na IX. ročníku MFF Mental Power Prague Film Festival. Ústecké společnosti CEDR, o. p. s. bylo pak zajištěno otevření festivalového stánku s výrobky z dílem lidí postižených duševním onemocněním.

Hlavní program tvoří 21 filmů v zastoupení USA, Belgie, Švédska, Nizozemska, Norska, Slovenska, Estonska a 4 z ČR. Symbolem letošního festivalu se stalo Hledání domova, které přináší zamyšlením nad subjektivní představou domova. Mnohé dokumenty přinášejí tématiku migrace, ale i lpění na svém domovu, kdy ve filmu Bábušky z Černobylu se lidé vrátili i za cenu všudypřítomné radioaktivity. Každý den pak je jeden z filmů doprovázen besedou s odborníky na dané téma.

Významnou součást doprovodného programu tvoří pět výstav. Na Malé scéně se lze na 16 fotografiích Lidé na okraji seznámit s chudobou a těžkými životními podmínkami v rozvojových zemích, mapujících období let 2007 - 2013. Druhá výstava v kavárně Domov v ohrožení připomíná dění 21. srpna 1968 a návazně My Češi reakce na společenské nálady a politiku.

Na Mírovém náměstí je vystaveno 15 dokumentů Podnikáme jinak, které získaly mezinárodní ocenění Social Impact Award za nápad jak řešit společenský nebo ekologický problém podnikatelskou cestou. Např. zacházení se starými věcmi v recyklačním centru, testovací bezobalová prodejna, využití kol v dopravě v Praze a další.

Ve vestibulu obchodního centra Nová Louže jsou instalovány čtyři oboustranné panely s názvem Vyrobeno za každou cenu, kde na skutečných příbězích čaje Lipton a banánů od Chiquity je ukázána vyčerpávající a zdraví nebezpečná práce, dále pekelná dřina na tabákových polích v Kazachstánu, kakaových plantážích v Pobřeží slonoviny či nízké mzdy textilních dělnic v Bangladéši, které nestačí ani na základní obživu. Ukázkou je i odbory vyhlášená stávková pohotovost ve firmě Hyundai v Nošovicích.

Festival ukončí film V kožešině s následnou besedou členky spolku Svoboda zvířat a výstavou Proti srsti.

Reklama

Výběr článků

Načítám