Hlavní obsah

Profesor Jindřich Musil ze Západočeské univerzity převzal v USA významné ocenění

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesor Jindřich Musil z katedry fyziky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni obdržel 30. dubna v San Diegu v USA Bunshahovu cenu od Americké vakuové společnosti.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Profesor Jindřich Musil ze ZČU obdržel Bunshahovu cenu od Americké vakuové společnosti.

Článek

Bunshahova cena se každoročně uděluje jednomu vybranému odborníkovi za vynikající výsledky světového významu ve výzkumu a technologických inovacích v oblasti tenkých vrstev a povrchového inženýrství materiálů.

„Udělení prestižní Bunshahovy ceny profesoru Musilovi mne velmi potěšilo. Zaslouží si ji. Bylo pro mne velmi příjemné vidět, s jakým zájmem a sympatiemi přijalo více než 700 vědců jeho přednášku na slavnostním zasedání v San Diegu. Jeho ocenění je důležité pro zviditelnění Západočeské univerzity, ale i naší země v zahraničí,” uvedl vedoucí katedry fyziky Jaroslav Vlček.

Jindřich Musil pracuje na katedře fyziky FAV od roku 1995. Je významným a uznávaným odborníkem v oblasti aplikované fyziky v České republice i v zahraničí. Svou vědeckou práci orientuje zejména na fyziku plazmatu a tenkých vrstev, před příchodem na Západočeskou univerzitu se zabýval také výzkumem elektromagnetického pole, řízeným termojaderným slučováním, lasery a plazmovou chemií.

Dosáhl vynikajících výsledků při výzkumu a vývoji nových nanokompozitních a vícefunkčních tenkých vrstev a povlaků. Zásadním způsobem přispěl k vybudování Centra pro plazmové technologie a nové materiály na Fakultě aplikovaných věd a zasloužil se o to, že toto univerzitní vědecké centrum s mnoha mladými výzkumnými pracovníky má vysokou mezinárodní úroveň. V roce 2012 obdržel z rukou primátora Historickou pečeť města Plzně.

Cenu profesor Musil převzal na slavnostním zasedání, které se konalo

v rámci 41. mezinárodní konference o metalurgických povlacích a tenkých vrstvách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám