Hlavní obsah

Profesionálové i dobrovolníci čistili vodní nádrž Pastviny

Novinky, Ondřej Kolda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesionálové, ale i dobrovolníci se v sobotu 18. května v 9 hodin sešli na základně vodní záchranné služby ČČK MS Pastviny U kapličky v Pastvinách, aby společnými silami vyčistili vodní nádrž Pastviny a její bezprostřední okolí.

Článek

Přehradu uklízí vodní záchranná služba ČČK MS Pastviny každý rok, ale jednou za dva roky pořádají akci Čisté Pastviny, kdy se do projektu zapojují i ostatní subjekty (kroužek Mladý záchranář, Sportovní klub policie Ústí nad Orlicí, Obecní úřad Pastviny, Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, Povodí Labe, děti a mládež okolních obcí a základních škol). Impulsem pro organizování takové akce bylo zejména to, že se množily případy poranění rekreantů o pohozené předměty. 

Projekt je rozdělený do praktické a výchovně-preventivní části. Praktická část se týká samotného vyčištění přehrady včetně dna pod vodní hladinou a přilehlých oblastí. Výchovně preventivní část apeluje na dlouhodobý ekologicko-výchovný efekt, aby se zmírnilo nešetrné chování k přírodě.

Účastníci projektu byli rozdělení na tzv. "suchý tým" a "mokrý tým". Suchý tým zajišťoval vyčištění břehů včetně odpadu, který vyzvedl ze dna "mokrý tým"

Mokrý tým operoval pod vodní hladinou, kde často musel využít technických prostředků, aby zajistil a odstranil nebezpečný odpad. 

Akce oficiálně končila v 16 hodin, kdy proběhlo vyhodnocení akce spojené s předáváním pamětních listů a příjemným posezením u rožnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám