Hlavní obsah

Produkty ekologického zemědělství ve školní kuchyni vzbudily překvapení

Novinky, Sylva Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Karlovarském kraji je ekologické zemědělství hojně zastoupeno. Ovšem produkty ekologického zemědělství – tedy bio suroviny nebo biopotraviny se do školní kuchyně hotelové školy v Mariánských Lázních dostanou jen sporadicky. Jinak tomu bylo ovšem tento měsíc.

Foto: Andrea Hrabalová
Článek

Mezi žáky a pedagogy zavítali organizátoři projektu Bio v regionu, aby jim vysvětlili benefity ekologické produkce potravin. A samozřejmě je také naučili v kuchyni využít. 

”Překvapilo nás, že v lázeňském městě, kterým péče o zdraví prostupuje téměř na každém rohu, bylo téma biopotravin mezi žáky hotelové školy tak trochu tabu,“ říká organizátorka vzdělávacích seminářů Andrea Hrabalová. „Setkali jsme se snad se všemi mýty, které kolem této problematiky panují. Samozřejmě jsme se je snažili osvětlit.“

Jedním z argumentů byla cena surovin. Jak uvařit v bio kvalitě, avšak dostupně, prozradil žákům i jejich mistrům kuchař a publicista v jedné osobě - Hugo Hromas. Společně s vybranými žáky připravil za dvě hodiny čtyři chody. Menu obsahovalo: býčí oháňku na víně s kukuřičnou kaší; hovězí jazyk s kaparovou omáčkou a kváskovým chlebem; steak z hovězího srdce s bramborem nebo smažené telecí dršťky s medovou hořčicí a frisee. Základní surovinou byly hovězí droby, které jsou cenově výhodné a lze z nich vykouzlit velmi chutná jídla. To však není nic nového pod sluncem, věděli to už naše prababičky….

Po společném vaření následoval vzdělávací blok. Hlavním tématem byl chov skotu v ekologickém zemědělství a produkce biohovězího. Milan Berka z největší kontrolní organizace v sektoru ekologického zemědělství KEZ o.p.s. vysvětlil pravidla certifikace a značení biopotravin. Jak poznat kvalitu hovězího masa odhalil profesionální kuchař Hugo Hromas (NOMADIS catering). Svůj příběh o podnikání v ekologickém zemědělství představil také zástupce ekozemědělců Václav Knedlík ze Statku Hlinky, s.r.o.

Seminář uzavřela organizátorka projektu a zároveň konzultantka pro statistiky a data o ekologickém zemědělství Andrea Hrabalová z Bioinstitutu, o.p.s. s prezentací o rozsahu a dostupnosti bioprodukce v Karlovarském kraji. Zaznělo mj., že Karlovarský kraj má dlouhodobě největší zastoupení ekologicky obhospodařovaných ploch na zemědělské půdě ze všech krajů ČR. Více než polovina půdy je zde dnes v režimu ekologického zemědělství (EZ).

V Karlovarském kraji dosahuje aktuálně výměra půdy v ekologickém zemědělství téměř 55 000 hektarů. Nejvíce půdy v EZ najdeme v okrese Karlovy Vary a Cheb. Oba okresy patří mezi pět největších okresů ČR s největší výměrou ploch v EZ. Za posledních deset let vzrostl počet ekofarem zhruba dvojnásobně z původních 120 v roce 2007 na současných 230 a ekologicky dnes hospodaří třetina zemědělských podniků v kraji.

Aby množství dat, faktů, údajů a informací bylo stravitelnější, provázela je ochutnávka připravených pokrmů z biopotravin, doplněná degustací bylinného čaje Dobrá nálada.

Na teoretický základ, který žáci získali při semináři ve středu 11. dubna, navázalo poznávání ekologického zemědělství v praxi. Studenti se vypravili ve čtvrtek 19. dubna na farmu do Otročína a podívali se i do mlékárny Hollandia.

Reklama

Výběr článků

Načítám