Hlavní obsah

Prodej světelského zámku zatím zůstal v bodě nula

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek ve Světlé nad Sázavou stále nezměnil majitele, přestože proběhla jednání s potencionálními kupci. Podle starosty Jana Tourka však naděje stále zůstává.

Foto: Michaela Poláková
Článek

O prodeji zámku se začalo hovořit poté, co došlo ke slučování škol ve Světlé nad Sázavou a k tomu, že se prostory zámku uvolnily. „Tím, že se ze zámku odstěhovala světelská pobočka humpolecké akademie, byl objekt nevyužitý,“ uvedl Jan Tourek.

Po několika jednáních s Krajem Vysočina dospěla radnice ve Světlé k dohodě. „Kraj Vysočina byl ochotný zámek prodat městu a město Kraji Vysočina prodat třetí bytový dům u akademie, který by měl právě škole sloužit jako domov mládeže pro ubytování studentů. Světelský zámek tedy díky odpočtu devíti miliónů za bytový dům bude stát 12,5 miliónu korun, s tím, že ty peníze od města padnou na opravu zmíněné bytovky,“ dodal světelský starosta.

Ve městě se po odstěhování školy hned začala vytvářet okolo Českého svazu žen a Evy Kořínkové skupina lidí, kteří vytvořili petici pro to, aby koupilo zámek město.

Město ale nemá v rozpočtu na zámek peníze, a proto radnice hledala řešení jiné. „Začali jsme jednat s potenciálními kupci. Lidé z realitních kanceláří nám ale řekli, že bez parku, který bude dál města, je tento zámek neprodejný. I tak jsme se ale dostali ke dvěma návrhům. Jeden poslala firma, která chtěla uskutečnit podnikatelský záměr s tím, že by na zámku vzniknula restaurace, domov důchodců a hotel. Nedávno tady byla druhá firma, která zatím jen prohlédla areál zámku,“ doplnil starosta Tourek.

V současné době jsou jednání s případnými kupci na bodu mrazu. „Chceme, aby se na zámku zachoval Rytířský sál a Muzeum Světelska. Jeden zájemce je vážný a druhý si to zatím bude rozmýšlet. Já bych byl rád, aby to bylo prodáno během léta,“ dodal starosta.

Podle opozice v zastupitelstvu ale není postup vedení města transparentní. „Jednalo se pouze s firmou Ithaka Development, a. s., a té se 'šily na míru' podmínky prodeje. Správně měl být zveřejněn záměr budoucího prodeje zámku s podmínkami, jaké město má. Další zájemce o koupi zámku, firma INGBAU majetková, s. r. o., se cítí být právem znevýhodněn. Část zastupitelů si zámek detailně prohlédla a konstatovala jeho velmi dobrý stav. Za těchto okolností není dobré zámek prodávat. Dal by se účelně využít pro potřeby města. Pro tento případ existují dokonce krajská pravidla, podle kterých by jej město mohlo získat bezúplatně,“ sdělila názor skupiny opozičních zastupitelů Eva Kořínková.

A co si o prodeji zámku myslí sami občané Světlé? „Myslím si, že zámek je dominantou města, a tak by bylo hodně zlé, kdyby nebyl využíván. A pokud se město snaží aspoň nějak ho prodat, je to dobře,“ domnívá se studentka Lucie.

Odlišný názor má Hana. „Pokud to bude stejně jako s průmyslovou zónou, o které se tady mluví už několik let, tak si myslím, že než se to prodá, tak to zchátrá,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám