Hlavní obsah

Prodává se nevěsta! Divadlo v Šárce slaví 100. výročí Smetanovou operou

Novinky, Adam Halmoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tuto neděli 1. září 2013 se od 14 hodin divákům představí opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Akce se koná již tradičně v rámci oslav Dne Prahy 6 v přírodním divadle v Šárce.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Pořádá ji Městská část Praha 6 v produkci Originálního hudebního divadla Praha. Účinkovat budou sólisté, orchestr a sbor opery Národního divadla v Praze. Vstup je zdarma.

„Prvním představením šáreckého divadla byla v květnu 1913 právě Prodaná nevěsta. Hrála se i při znovuobnovení divadla před osmi lety. A Prodaná nevěsta zazní i 1. září 2013 v letošním jubilejním roce. Opera má tři jednání, mezi nimiž jsou cca 20minutové přestávky. Určitě přijďte, bude to skvělý zážitek. Vstup na akci je zcela zdarma,“ řekla na středeční speciální tiskové konferenci k letošnímu stému jubileu divadla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Jak se do divadla dostanete? Leták s popisem cesty ke stažení zde: http://www.musictheatre.cz/sarka/cesta.jpg

Pozor - vzhledem k dopravním omezením na Evropské ulici počítejte prosím s dostatečným časovým předstihem, začínáme přesně ve 14 hodin, tak ať představení stihnete. Od stanic tramvají nebo od parkoviště je potřeba počítat s minimálně půlhodinovou cestou pěší chůzí. Trasy jsou vyznačeny na letácích a v den představení budou značeny šipkami. Přístupové trasy jsou celkem tři, z nichž strmá cesta kolem Čertova mlýna je jen pro fyzicky zdatné osoby.

Speciální doprava! Pro špatně pohyblivé občany je zajištěn převoz od tenisových kurtů Aritma k divadlu. Rovněž jsou pro ně připraveny (v omezeném počtu) lavice k sezení. Co si vzít s sebou? Divákům doporučujeme, aby si s sebou vzali deky na sezení a případně pláštěnky. Stánky s občerstvením a WC kabiny v místě konání jsou samozřejmostí. Po představení (17:30–18:30) je Dopravním podnikem hl. m. Prahy zajištěn odvoz z parkoviště Džbán k metru Dejvická.

„Jsem šťastná, že naše městská část mohla být nápomocna znovuzrození zázraku tohoto divadla, které nepotřebuje předplatné a bonusové programy, aby nalákalo diváky. Jsem ráda, že jsem mohla být u obnovy divadla, které bylo před sto lety jedním z největších přírodních divadel v Evropě, bylo inspirací pro letní divadla na dalších místech v Čechách, Moravě i na Slovensku,“ řekla Kousalíková.

Představení je tradičně doprovázeno výstavou „Mezi stromy“, kde Taťána Součková dokumentuje historii šáreckého divadla od roku 1913 dodnes. Autorkou fotografií z inscenací od roku 2005 jsou především Hana Smejkalová, Jaroslav Tatek a Pavel Horník.

Letos přírodní divadlo oslavuje své 100. výročí.

Prvním představením 16. května 1913 byla právě Smetanova Prodaná nevěsta. K tomuto výročí vydalo Originální hudební divadlo Praha za přispění MČ Praha 6 (200 tisíc korun) publikaci autorek Jany Divišové, Renée Nachtigallové a Taťány Součkové, která provede čtenáře historií divadla od r. 1913–2013. Tuto publikaci bude možné zakoupit během představení v Šárce za 299 Kč.

Další informace na webu městské části Praha 6 zde: http://www.praha6.cz/aktuality/pojdte-do-divadla-sarecke-udoli-rozezni-prodana-nevesta-2013-08-27.html

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám