Hlavní obsah

Procházka přírodní památkou uprostřed Ostravy aneb Turkov, jak jej neznáte

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 29. prosince od 10 hodin připravilo Ostravské muzeum zimní vycházku do ojedinělé ostravské přírodní památky na hranici městských obvodů Ostravy, Martinova, Třebovic a Poruby. Průvodkyní po místech bývalých rybníků ze 16. století byla botanička Ostravského muzea ing. Zdenka Rozbrojová.

Foto: Josef Zajíc

Ostravská vycházka zimní přírodní památkou Turkov. 29.12.2015. Ing. Zdenka Rozbrojová u mapy PP Turkov.

Článek

Za poměrně teplého počasí, kdy sluníčko prokukovalo dopolední mlhou, se v 10 hodin sešla na tramvajové zastávce Bedřicha Nikodéma v Ostravě-Porubě asi padesátka zájemců, kteří se komentované vycházky zúčastnili.

Přírodní památka Turkov ležící mezi městským obvodem Ostrava-Poruba, Martinovem a Třebovicemi má rozlohu 20,12 hektaru. Představuje ojedinělý komplex lužního lesa na soutoku řek Opavy a Odry. Přírodní památka ležící v místech bývalých rybníků, o kterých se listiny zmiňují již v 16. století, byla vyhlášena v roce 1993.

„Severovýchodní část Turkova leží v prostoru bývalého rybníka Bezděk, který patřil pod panství rodu Jindřicha z Bzence. Již začátkem 18. století rybníky nebyly používány ke svému původnímu účelu a byly převedeny na pastviny,” vysvětlila přítomným Ing. Zdenka Rozbrojová, botanička Ostravského muzea.

„Současný lesní porost vznikal v období necelých sedmdesáti let přirozeným vývojem. V Turkově jsou dnes patrné vysoké rybniční hráze se zpevňujícími dlouhověkými dřevinami, převážně dubem letním, jejichž stáří je odhadováno na 200 let. Vyskytují se zde ovšem také vzrostlé olše, lípy, habry také třešně a v zamokřených částech jsou vrby šedé,” dodala Zdenka Rozbrojová.

Skupina na vycházce prošla nejzajímavějšími úseky lužního lesa. Účastníci byli upozorňováni na vzrostlé stromy, rostoucí zde několik desítek let. Byli seznámeni s mohutným dubem, který si sami změřili. Po obvodu má 4 metry a v průměru více než 130 centimetrů. 

Komentovaná vycházka pokračovala přes bývalé dno největšího rybníka Bezděk, kde průvodkyně upozornila na hojně se vyskytující hmyzí společenství a další druhy vázané na prostředí lužního lesa. Z ptáků je zde možné spatřit žluvu hajní, lejska šedého, pachníka hnědého, krahujce obecného a další. 

Vycházka pokračovala až k břehům řeky Opavy a po více než čtyřech kilometrech byla ukončena v Třebovickém parku, kde si účastníci mohli prohlédnout čtveřici vzácných stromů: jinan dvojlaločný, jasan ztepilý, platan javorolistý a buk lesní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám