Hlavní obsah

Proč má Mníšek jen tři věže? Dozvíte se při prohlídkách zámku s královnou Elsou

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nadcházejícím prodlouženém víkendu zve dospělé i děti na návštěvu zámek v Mníšku pod Brdy. Připraveny jsou klasické prohlídky prvorepublikových interiérů, zábavné prohlídky pro děti s Elsou a královnou podzimu, sklep s pohádkovými bytostmi, dílnička i výhled z věže.

Foto: Anna Čelouchová

Podzimní pohled na zámek, kde jsou vidět dvě věže.

Článek

Už jste někdy viděli velkého porcelánového kohouta? Sloužil na ozdobu, stál na dlouhém jídelním stole a vyrobili ho v 18. století v Míšni, první evropské porcelánce. Na zámku v Mníšku pod Brdy se nachází proto, že připomíná legendu o jeho staviteli a o tom, proč zámku chybí jedna věž.

Dnes je k vidění při průchodu malé místnosti, která dřív sloužila jako přípravna jídel. Návštěvníci ho spatří při prohlídce prvního okruhu, ve kterém se nacházejí převážně společenské sály, kam se vodily důležité návštěvy.

Pověst o stavbě zámku a jeho věžích můžete slyšet nejen na klasické prohlídce, ale i na prohlídkách pro děti Do tří věží s Elsou a královnou podzimu, které budou probíhat od zítřka 17. listopadu do neděle 19. listopadu.

Proč jsou na zámku jen tři věže, připomíná nejen kohout v komnatách prvního patra, ale také postava čerta v Kouzelném sklepení. I to bude pro rodiny s dětmi během prodlouženého víkendu přístupné.

Jak jsou zařízené malé salónky ve věžích uvidí návštěvníci při prohlídce s průvodcem, do vršku prostřední věže si navíc mohou vystoupat samostatně a užít si vyhlídku po okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám