Hlavní obsah

Proč je zámek v Litomyšli památkou UNESCO? Odpoví prohlídky Za příběhem zámku

Novinky, Zdeňka Kalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Litomyšli zve na 4. ročník stavebně-historických prohlídek Za příběhem zámku, které návštěvníky zavedou do běžně nepřístupných prostor i pod zámecký krov. Připraveny jsou na 5. a 6. září vždy od 11 a od 14 hodin. Oslavte návštěvou zámku Dny evropského dědictví 2015.

Foto: Zdeňka Kalová

Návštěva historických krovů zámku v Litomyšli

Článek

Jen několikrát v roce mají návštěvníci a milovníci českých památek možnost nahlédnout do běžně nepřístupných prostor. Na zámku v Litomyšli je to vždy v rámci stavebně-historických prohlídek Za příběhem zámku. Tentokrát v termínu 5. a 6. září vždy od 11 a 14 hodin.

V doprovodu památkové specialistky a architektky Elišky Rackové mohou návštěvníci vidět nejstarší dochovanou část zámku, která bývala zbytkem sídla Kostků z Postupic a kterou později Vratislav z Pernštejna nechal zastavět do svého nového renesančního paláce.

Mohou obdivovat nejstarší portály, trámy a staletí nejrůznějších nápisů na zdech, kterými promlouvají obyčejní obyvatelé zámku. Prohlídka jim umožní také nahlédnout hlouběji do vývoje sgrafit a provede zájemce pod historickými krovy litomyšlského zámku. Součástí je také návštěva nejvzácnějšího prostoru – zámeckého divadla z roku 1797.

Maximální počet návštěvníků ve skupině je z bezpečnostních důvodů 15 osob a prohlídky jsou fyzicky náročné. Prohlídku je nutné předem rezervovat na tel. 461 615 067, nebo v dostatečném předstihu na litomysl@npu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám