Hlavní obsah

Pro včely jezdí zloději náklaďákem, na Berounsku ukradli pět úlů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více se rozmáhají krádeže včelstev - co nezdecimovaly nemoci, to včelařům ukradnou zloději. Úbytek je znát na první pohled, obsypané květy občas navštíví nějaký čmelák, po včelách na květech na řadě míst ani památka. Poslední krádež byla nahlášena z Berounska.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Krádeže včelích úlů včetně včelstev, ke kterým došlo v době od 17:30 dne 3. května do 15:40 dne 8. května v lesním porostu v k. o. Chyňava – Libečov řeší berounští policisté. 

Neznámý pachatel přestřihl visací zámek u vrátek vedoucích na oplocený pozemek, kde byly umístěny včelí úly. Poté vnikl na pozemek, odkud odcizil pět včelích úlů s včelstvy a příslušenstvím v celkové hodnotě 38 650 Kč.

Zřejmě se jedná o včelaře

Neznámý pachatel nebo pachatelé museli na místo dorazit minimálně s dodávkovým nebo nákladním automobilem, včelí úl váží zhruba padesát kilogramů. Je pravděpodobné, že s ohledem na odcizené množství nebyl pachatel sám. Policisté nevylučují možnost, že pachatelé mají s chovem včel jisté zkušenosti, neboť neodbornou manipulací by mohli být včelstvem napadeni.

Na Berounsku se za poslední měsíc jedná již o druhý případ, neznámí pachatelé odcizili včelí úly také v obci Hředle. Zda se jedná o stejnou skupinu pachatelů, nelze zatím vyloučit. Zda jsou včelstva dále nabízena k prodeji za účelem zisku, nebo zda je pachatel použije pro svou potřebu, je předmětem dalšího šetření.

Nastražte fotopasti

Policisté včelařům radí, aby na místa, kde mají svá včelstva, umístili tzv. fotopasti, které mohou zaznamenat pohyb pachatelů a výrazně přispět k jejich následné identifikaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám