Hlavní obsah

Pro Chanson Trio CouCou je podle zpěvačky Radky Rubešové nejdůležitější úzký kontakt s publikem

Novinky, Dana Ehlová

Chanson Trio CouCou přináší na českou scénu francouzské šansony a hudbu první poloviny 20. století. Kapela, která vznikla kolem zpěvačky Radky Rubešové, vystoupí v den stého výročí vzniku republiky na hudebním festivalu F. L. Věka v Dobrušce. Předem je zcela jasné, že posluchači se mají na co těšit.

Foto: Chanson Trio CouCou (archiv)

Chanson Trio CouCou - Radka Rubešová, Petr Havlíček, Zdeněk Häckl a Martin Kudrna.

Článek

Kdy a za jakých okolností se na hudební scéně objevilo Chanson Tri CouCou, které je vlastně kvartetem?

Po mém návratu do Čech jsem jasně cítila, že ač jsem vystudovala klasický operní zpěv, tak mě srdce táhne trošku jiným směrem. Ale svět klasické hudby jsem zase úplně opustit nechtěla. Klíčové bylo moje seznámení s Martinem Kudrnou, se kterým jsme velice rychle našli společnou řeč nejen v muzice, ale i stejným smyslem pro humor a touhou tvořit něco vlastního. Společně s okouzlením z pobytu ve Francii a znalostí jazyka vznikla myšlenka založit komorní seskupení, které se bude věnovat výhradně francouzské hudbě. Martin přivedl houslistu Zdeňka a kontrabasistu Petra a tím bylo naše trio kompletní. Složení akordeon/klavír, housle, kontrabas a zpěv je barevně i dynamicky velmi tvárné. Každý nástroj je jiný, nelezeme si vzájemně „do zelí“, ale vytváříme celek.

Studovala jste ve Francii. Čím vás tato země, kromě šansonů, okouzlila?

L´art de vivre. Umění žít. Nebo spíš umění zastavit se. Poslouchat dobrou hudbu, vychutnat si dobré jídlo nebo skleničku dobrého vína. Zajít sám na kávu a číst si.

Co nabízí trio CouCou posluchačům při svých vystoupeních?

Každý koncert je jiný. Každé vystoupení má svoji vlastní neopakovatelnou atmosféru. V závislosti na prostoru, na posluchačích, na momentálních hudebních nápadech a inspiraci tvořit a improvizovat. Nejdůležitější je úzký kontakt s publikem. Pohledy očí, gesta, mezi jednotlivými skladbami vkládám krátké přiblížení následující skladby. Cílem je, aby posluchači, ač zpívám všechny skladby ve francouzském originále, rozuměli, o čem skladba je. 

Kdo se podílí na hudebních úpravách a zhudebnění francouzských básní?

Autorem zhudebněných básní z pásma Alkoholy života je Martin Kudrna. I když, jak sám říká, on přinese skicu, obrys a společně to pak dotváříme všichni. Na koncertě určitě zazní v naší autorské podobě báseň Les Cloches (Zvony), na kterou jsme natočili náš první oficiální hudební klip.

Spolupracujete také se smyčcovým kvartetem a symfonickým orchestrem. Můžete přiblížit výsledek tohoto, jistě zajímavého, propojení?

Spolupráce s velkým symfonickým tělesem nám nabízí úžasnou možnost růstu. Jak v barvách, tak v síle a velkoleposti. S Komorní filharmonií Pardubice jsme měli možnost vystoupit v březnu a teď nás čeká velký koncert v Sukově síni v Pardubicích v listopadu. Všechny aranže pro orchestr má na starosti Martin.

Svým vystoupením zakončíte VIII. ročník MHF F. L. Věka.  Koncert bude mít velice slavnostní příchuť - uskuteční se v den 100. výročí založení republiky. Prozradíte, zda se v té souvislosti mohou posluchači těšit na něco speciálního?

Datum koncertu je opravdu speciální. Cítím propojení Francie a života u nás za první republiky. I co se týče třeba kuchyně či popularity champagne (úsměv). Posluchači se mohou těšit na premiéry autorských skladeb a dojde i na starofrancouzské písně, které byly počátkem 20. století s českým textem populární i u nás.   

Reklama

Výběr článků

Načítám