Hlavní obsah

Přípravy na unikátní soutěž v řezu révy vrcholí

Novinky, Kateřina Martykánová

Už za týden proběhne 10. ročník Soutěže v řezu révy vinné, kterou pořádá Svaz vinařů ČR ve spolupráci se společností BS Vinařské potřeby. Letošní rok přinese řadu novinek, jak pro účastníky, tak pro návštěvníky akce. Kromě samotné soutěže budou součástí dne i tradiční zabíjačkové hody a ochutnávka vína.

Foto: BS Vinařské potřeby
Článek

Až na sedmdesát soutěžících se v pátek 7. března může sjet do areálu vinařství Sonberk v Popicích, aby se zde utkali v celostátním klání v poněkud netradiční disciplíně. Posuzuje se v ní totiž odborná erudovanost a šikovnost vinařů, jejichž úkolem je co nejlépe ořezat keře révy vinné.

„Porota složená z vítězů předcházejících ročníků a odborníků bude hodnotit nejen na kvalitu a čistotu řezu, ale také tvar keře a počet požadovaných oček. Rychlost soutěžících rozhoduje pouze v případě nerozhodných výsledků“, doplnil Robert Vyhoda, výkonný ředitel ze společnosti BS Vinařské potřeby, která je organizátorem soutěže.

Akce, která splňuje parametry mezinárodních soutěží, odstartuje v 8:30 hodin společným řezem všech soutěžících, kteří se utkají v kategoriích JUNIOR (žáci a studenti odborných škol a mládež do 21 let) a ELITE (soutěžící starší 21 let). Nejlepší z nich si již tradičně odvezou hlavní trofej v podobě pozlacených nůžek. Vítěz seniorské kategorie si navíc na týden může vyzkoušet automobil Ford.

Během dne je připravený pro přítomné vinaře i diváky také bohatý doprovodný program, jehož součástí bude letos kromě prezentace vinařských pomůcek a vybavení, také ochutnávka zabíjačkových specialit a samozřejmě také degustace vína.

Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat svůj um v řezu révy vinné. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám