Hlavní obsah

Příprava na 2. ročník Mistrovství ČR v autostopu vrcholí

Novinky, Pavel Zíka

Po loňském úspěšném 1. ročníku se nadšenci z JEDU.cz vrhli do přípravy pokračování této poutavé akce. Letos bude 12 smíšených posádek stopovat do Athén. V sobotu 23. května proběhne kvalifikační závod po ČR. Týmy budou vybaveny GPS lokátory a tak je můžete ONLINE sledovat na www.jedu.cz/stop.

Foto: Pavel Zíka

Start loňského závodu Praha - Gibraltar - Praha

Článek

Cestování autostopem již není tak populární, jako bylo v 70. a 80. letech minulého století, ale přesto se najdou mladí cestovatelé, kteří chtějí prožívat svobodu a dobrodružství na evropských silnicích. Pro ty loni zorganizovali pracovníci JEDU.cz 1. ročník Mistrovství ČR v autostopu.

Dvanáct dvojic jelo na trase Praha - Gibraltar - Praha. Nejrychlejší posádka se vrátila za 6 dní a to ještě na trase plnila různé úkoly a na Gibraltaru strávila povinnou 24 hodin dlouhou přestávku.

Letošní 2. ročník přivede závodníky do jihovýchodní Evropy. Cílem budou Athény s tím, že cestou tam musí posádky projet Rumunskem a Bulharskem. Cestou domů naopak Albánií, nebo jet trajektem do italského Brindisi a dále stopem přes celou Itálii. Startuje se 15. června na pražské Letné.

V sobotu 23. května proběhne kvalifikační závod na trase Praha – Hradec Králové – Brno – České Budějovice – Plzeň – Praha. Tento závod prověří jak posádky, tak i novou aplikaci na vkládání příspěvků, fotek a videí. Protože byl zájem o závod obrovský, tak prošly posádky dvěma koly výběru.

Základní podmínkou účasti je utvořit smíšenou posádku a dosažení věku 18 let. Nutné je také mít sebou dva kvalitní mobilní telefony, protože závodníci budou vkládat na stránky www.jedu.cz své zážitky a fotky a tím bojovat o přízeň publika. Nejede se totiž jen na čas, druhým kritériem budou hlasy od těch, kteří budou online sledovat pohyb závodníků.

Jak je možné vidět, kde se právě posádky nacházejí? Velmi jednoduše. Každá závodní dvojice obdrží GPS lokátor, který nepřetržitě ukazuje, kde se která posádka nachází, jakou jede rychlostí, jak dlouho posádky čekají na další auto či v jaké jsou nadmořské výšce. Díky možnosti přepnout mapu na satelitní pohledy nebo na street view se mohou pozorovatelé podívat na místa, kde se závodníci nacházejí.

Soutěžní týmy musí cestou splnit i 5 úkolů. Vykoupat se v moři, svézt se na koni či oslovi, navštívit vinařství nebo pivovar, uvařit nějaké národní jídlo a navštívit sportovní utkání.

I když cílem účastníků jsou hlavně zážitky z cesty, poznání dalších nadšenců do stopování a poznávání cizích zemí, tak organizátoři připravili díky sponzorům i věcné ceny v celkové hodnotě 100 000 Kč. Od 15. června sledujte posádky, které se utkají o titul nejlepšího českého stopaře pro rok 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám