Hlavní obsah

Připoutání v autě zachrání životy. Zda to umíme správně, kontrolovali náchodští policisté

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté z náchodského dopravního inspektorátu ve dnech 10. a 12. září radili řidičům motorových vozidel, jak se správně v automobilu připoutat. Špatné připoutání může někdy způsobit další poranění.

Foto: Policie Náchod

ilustrační fotky z akce

Článek

Se speciálně vybavenou dopravní hlídkou se mohli v těchto dnech motoristé setkat u České Skalice, poblíž Červeného Kostelce, před Policí nad Metují a též na Broumovsku.

Ke klasické dopravní kontrole, kdy řidiči museli předložit platné doklady řidiče a vozidla a podrobit se dechové zkoušce, přidali ještě zevrubnou kontrolu použití bezpečnostních pásů, prvků pasivní bezpečnosti - zejména opěrek hlavy a uchycení dětských autosedaček.

"I když motoristé byli vesměs připoutáni, někteří ne zcela správně. Bezpečnostní pás jim vedl buď příliš vysoko a zasahoval přes krk, nebo naopak příliš nízko a hrozil sesmeknutím z ramene. Důležitým prvkem pasivní bezpečnosti jsou také motoristy podceňované opěrky hlavy. Pokud mají opěrky příliš nízko, jak řidiči, tak i spolujezdcům v případě nárazu hrozí prudký záklon hlavy a poranění vazu. Argumentace jednoho z řidičů, že se mu na sedadlo nevejde potah, pokud by opěrku nasadil, byla pro policisty poněkud nepochopitelná,” informovala tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Cenné rady si vyslechla i těhotná maminka převážející již jednu ratolest vzadu v autosedačce. „Policisté ji neprve pochválil za užití bezpečnostního pásu i v těhotenství, pak jí poradili poněkud upravit výšku pásu, aby jí vedl správně přes rameno. Nakonec jí vysvětlili, jak opravdu bezpečně upevnit dětskou sedačku vzadu v autě," uvedla Eva Prachařová.

Dopravní policisté společně s policistkou z oddělení mediální prezentace a PR řidičům současně předávali i tištěné preventivní materiály s radami a doporučeními k používání bezpečnostních pásů a autosedaček.

"Za dva dny konání dopravní akce policisté zkontrolovali přes sedmdesát vozidel. Za porušení pravidel silničního provozu uložili 25 blokových pokut v celkové výši 12 700 korun. Pětkrát zjistili nevyhovující technický stav vozidla, 16 řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost a 4 provinilci, ve všech případech spolujezdci, nepoužili při jízdě bezpečnostní pásy," dodala Eva Prachařová.

Reklama

Výběr článků

Načítám