Hlavní obsah

Případ pro exorcistu: Kniha o podezřelém knězi posloužila jako námět televizního seriálu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předčí filmové zpracování kriminálního románu Případ pro exorcistu moravského autora Michala Sýkory literární předlohu? V neděli večer se o tom můžete přesvědčit na ČT 1. Jan Hřebejk uvádí třídílnou minisérii s Janem Budařem v roli podezřelého kněze, vyšetřovatelku hraje Klára Melíšková.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Kniha je dobrá, jaký bude film?

Komisařka Marie Výrová (Klára Melíšková) protagonistka detektivního příběhu Michala Sýkory, řeší velmi neobvyklý případ. Ve Štěpánově, vesnici nedaleko Olomouce, je v kostele na oltáři nalezeno tělo mrtvé dívky. Je do vraždy zapleten místní kněz, stala se mrtvá obětí nepovedeného exorcismu?

Stopy nečekaně vedou do prostředí olomoucké univerzity. Případ se komplikuje a přibývají další mrtví. Detektivní román je postaven na detailní znalosti prostředí hanáckého venkova, univerzitního života i pravidel detektivního žánru.

Svérázná Výrová, aby mohla přemýšlet o případu, poslouchá muziku Boba Dylana, takže si užijeme i trochu písniček.

Protože Hřebejk nemohl natáčet ve Štěpánově, podařilo se najít podobný objekt v Tursku u Prahy. Divákovi to může být celkem jedno, jiným interiérem o požitek nepřijde. Scenáristicky dílo upravil Petr Jarchovský. V dalších rolích uvidíte M. Krobota, T. Voříškovou, St. Majera, K. Winterovou a další.

Knihu vydala Paseka, Michal Sýkora (1971) působí na Katedře divadelních, filmových a mediálních studií FF UK v Olomouci, vede tu i semináře věnované britským detektivkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám