Hlavní obsah

Přiletí do Plzně bavorský drak?

Novinky, Jan Kaše

Bavorsko nejsou jen výtečné klobásky a chutné pivo, ale také bohatá kultura a zajímavá historie.

Foto: zdroj: www.plzen2015.cz

Drak

Článek

V Plzni se 20. dubna rozběhnou Bavorské kulturní dny 2015, které přináší opravdu bohatý program a nevšední zážitky.

„Nejen klasické bavorské záležitosti, jako jsou oblíbené klobásky, dechové kapely či dočasná proměna Meeting pointu na náměstí v bavorskou ´Alpenhütte´, ale i současné umění nabídnou Bavorské kulturní dny na konci dubna. V průběhu týdenního festivalu se v Plzni představí řada bavorských umělců, mimo jiné světoznámý chlapecký pěvecký sbor z Regensburgu ve Velké synagoze nebo rockoví hudebníci v klubech. Uskuteční se taneční představení, autorská čtení, workshopy pro školy i program pro rodiny s dětmi,“ uvádí se na stránkách www.plzen2015.cz.

A o zajímavé nápady rozhodně nebude nouze. Bavorsko připravilo pro občany Plzně i jarní pozdrav – Květiny pro Plzeň. Žáci z plzeňských a partnerských bavorských škol rozdají na sedm tisíc tulipánů s pozvánkou na plzeňské náměstí, kde bude k vidění květinové logo Plzeň 2015, vytvořené jen z tulipánů.

Podle jednoho z koordinátorů německo-české kulturní spolupráce Václava Cordiera přijede do Plzně početná bavorská delegace. Účelem je ukázat Plzeň nejen jako město piva, ale především zdůraznit kulturní význam této metropole a samozřejmě také navázat nové kontakty, prohloubit vzájemné porozumění a spolupráci.  

Největším lákadlem by se ale mohl stát proslulý Drak z městečka Furth im Wald, kde se každým rokem odehrávají populární slavnosti Drachenstich – Festspiele. Toto devítitunové monstrum je jedním z největších robotů na světě. Je dlouhý dvacet a vysoký pět metrů. Na jeho „stvoření“ spolupracovalo přes dvacet firem, kterým se podařilo vytvořit skutečný unikát, jemuž nechybí i dech beroucí speciální efekty.  

A právě velikost Draka může představovat určitý problém v dopravě do Plzně. Podle zatím neověřených informací by se přeprava měla uskutečnit v noci na neděli 26. dubna. Je nutné důkladně propočítat trasu a jednoduchá nebude ani manipulace v ulicích kolem náměstí Republiky.

Lze jen doufat, že vše se podaří a návštěvníci Bavorských kulturních dnů budou moci zhlédnout úžasnou dračí show.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám