Hlavní obsah

Přijeďte si užít Velikonoce na hrad Svojanov

Novinky, Květa Korbářová

Někdejší královské sídlo je připravené na první letošní slavnosti. Nebude chybět zábavný program, ani prohlídky hradu s vyprávěním o tradicích.

Foto: Květa Korbářová

Přijeďte si užít Velikonoce na hrad Svojanov.

Článek

Pro návštěvníky je na velikonoční sobotu a neděli připravený celodenní program na hradním nádvoří. Jednotlivá představení se budou střídat zhruba v půlhodinových intervalech.

„Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení kejklíře, kouzelníka, ale i na hrané scénky, šermířské souboje a ukázky zbraní, které nechybí na žádné akci,“ uvedl kastelán hradu Miloš Dempír.

V programu se představí šermířský spolek Honorata z Letohradu, Rosáci z Velkých Losin, ale i brněnské Čarodějky. Hrad je otevřený samozřejmě i o svátcích, tedy na Velký pátek a na Velikonoční pondělí.

Návštěvníci památky nepřijdou ani o komentované prohlídky. Tentokrát budou zpestřené vyprávěním o tradicích. „Hrad bude vyzdobený tradiční velikonoční výzdobou. Návštěvníci se během prohlídek dozvědí rovněž o velikonočních zvycích,“ upřesnil Miloš Dempír.

Od Velikonoc bude na hradě poprvé v provozu také kompletní informační systém pro zrakově a sluchově postižené osoby. „O Velikonocích tedy mohou bez obav přijet i tito lidé s jistotou, že si od nás odvezou spoustu zážitků. Dostanou se jak na prohlídky, tak i do hradního areálu, mohou se rovněž zúčastnit kulturního programu,“ poznamenal kastelán.

Pro návštěvníky s poškozením sluchu jsou v tabletech připravené prohlídky všech tří hradních okruhů ve znakové řeči, tedy jak hradního paláce, tak i středověkých částí hradu a celého venkovního areálu. V areálu jsou také rozmístěné bronzové modely a informační sloupky, které zdravotně postiženým lidem přiblíží, kde se právě nacházejí. Pro nevidomé jsou k dispozici sluchátka, do kterých se z informačních sloupků přenáší zvukový záznam s popisem místa a následující trasy. Tablety i sluchátka, stejně jako texty v Braillově písmu jsou k zapůjčení v pokladně hradu. 

Velikonoce na hradě Svojanov jsou naplánované od 14. do 17. dubna, program je připravený na sobotu a neděli. Od dubna je památka přístupná veřejnosti každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám