Hlavní obsah

Příhody v pěně představí v říčanské galerii Kotelna malíř Marek Slavík

Novinky, Eva Kočová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Příhody v pěně představující nejnovější sérii obrazů mladého malíře Marka Slavíka bude v galerii Kotelna v Říčanech u Prahy zahájena v pátek 18. října. Vernisáž se uskuteční o den dřív od 19.00 hodin. Výstava potrvá do 6. listopadu.

Foto: Marek Slavík

pozvánka na výstavu

Článek

"Příběh série obrazů Marka Slavíka se skládá z příhod reálného života v jedné fázi cíleně zasazených do růžové pěny. Začátkem loňské zimy jsme společně s autorem a jeho přáteli Honzou Uldrychem a Zdeňkem Trsem hledali způsob, jak si chladné a zamračené dny alespoň na chvíli letně osvěžit. Jednoznačně jsme dospěli k závěru, že k létu patří ženy. Nejlépe nahé. A motivace byla na světě,” uvedl k výstavě kurátor PhDr. Martin Vrba, MBA.

"Realizace se odvážně a s nadšením ujal Marek Slavík. Se zájmem jsem se přidal k jeho výše uvedeným kolegům především ve fázi odborné přípravy pro vytvoření předlohy k obrazům. Měl jsem tak možnost celou práci od začátku sledovat velmi zblízka. 

Modely jsme aktivně hledali většinou v pražských klubech, barech a mezi známými, abychom se vyhnuli využití profesionálních modelek, jež spíše nereprezentují reálný život. Po několikatýdenním úsilí jsme vybrali pět dívek, jimž především patří velký dík za spolupráci a odvahu se svléknout. 

Fotili jsme v budově Orco, v zaniklých lázních pod ateliéry pražských výtvarníků. Dívky skotačily v nafoukané růžové pěně, svítilo se, fotilo se, a i když tam byla zima, tak jsme si to všichni užívali jako v létě. A vznikla předloha, kterou Marek Slavík během roku zpracoval do výrazné obrazové série Příhody v pěně. A to nejsou zdaleka všechny příhody. Jestliže byste se chtěli dozvědět další, přijďte na vernisáž výstavy. Budete tam mít možnost porovnat velké hyperrealistické obrazy s jejich reálnými předlohami naživo.  Alespoň částečně,” dodal Vrba

Marek Slavík je absolventem Akademie výtvarných umění v ateliéru klasické malby Z. Berana. Ve své tvorbě spojuje realistickou malbu s aktuálními tématy, často dovedenými až k absurditě. Jeho velmi přesvědčivé malířské podání rozličných tematických celků vypovídá o jeho zručnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám