Hlavní obsah

Priessnitzův odkaz je na seznamu nehmotného dědictví České republiky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodoléčba a odkaz lidového léčitele Vincenze Priessnizte jsou oficiálně zapsány na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Cílem iniciativy zřízené ministerstvem kultury v roce 2008 je ochrana, rozvoj a podpora nemateriálního dědictví ČR.

Foto: lázně Jeseník

Priessnitzova metoda reprograficky

Článek

Slunce, voda, práce

Priessnitova metoda léčení i aplikace procedur na Jesenicku si zápis zasloužily právem. S léčbou začal sedlák Priessnitz (1799 - 1851), později zvaný vodní doktor, v tehdejším Gräfenberku, osadě u nynějšího Frývaldova, nyní Jeseníku. 

Jako mladík si uvědomil blahodárné spojení vody, slunce a práce na lidský organismus. Během života musel čelit pokusům napadnout a zpochybnit jeho metody, konkurence byla vždy připravena ho smést, ale jeho výsledky a návštěvy vlivných osobností v pozdějších lázních hovořily za vše. V rozvíjejících se lázních se setkávala společenská smetánka z celé Evropy, i zámoří. Jet k Priessnitzovi se stalo bontonem.

„Priessnitzovo jméno a přínos jsou známy především odborné medicínské veřejnosti, laické veřejnosti tolik známy nejsou. Ze zápisu proto máme velkou radost a věříme, že pomůže nejen popularizaci jeho opravdu nadčasového léčitelství, ale také bude přínosem pro vnímání Jesenicka jako zajímavého regionu s jedinečnou tradicí,“ vyjádřil se k zápisu MUDr. Jaroslav Novotný, předseda Společnost Vincenze Priessnitze z Jeseníku.

Návštěvnost lázní stále stoupá

Priessnitzovy léčebné lázně a. s. leží asi 2 kilometry od Jeseníku, v nadmořské výšce kolem 620 metrů. Nedávno založili v parku Priessnitzovu vodoléčebnou stezku, návštěvníci si mohou připomenout autenticitu léčby. 

Priessnitz založil v roce 1822 první vodoléčebný ústav na světě, jeho procedury se předávají z generace na generaci. Lázně od původního mytí v potoce a dřevěných neckách a kádích prošly za desetiletí samozřejmě obrovskou proměnou, ale jsou založeny stále na stejném principu, výborné místní vodě, mikroklimatu a k tomu pohybu.

Jsou velmi vhodné pro léčení horních a dolních cest dýchacích, potíží krevního oběhu, nervové soustavy a vegetativního nervstva. Zajímavou náplň mají i krátkodobé ozdravné pobyty, které mají za cíl zvýšit tělesnou i duševní kondici.

Lázeňská léčba je založena na využití přírodních léčivých zdrojů s rehabilitačními metodami. Priessnitzův zábal zlidověl jako prostředek k lokálnímu prokrvení, při angíně, vysoké horečce, suchém i dráždivém kašli nebo relaxaci kosterního svalstva. Metody se staly základem moderní hydroterapie, jeho jméno se používá pro polské označení sprchy (sprcha je polsky prysznic).

Reklama

Výběr článků

Načítám