Hlavní obsah

Příchovice – malebný kraj Járy Cimrmana, největšího z Čechů

Novinky, Jana Vančatová

Na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš, uprostřed horských hřebenů, se nachází kraj, kde nikdo nespěchá; nepotkáte davy turistů, je tu milo, snadno naleznete zákoutí nepoznamenaná ruchem současnosti – Příchovice. Mezi znalci známé jako Liptákov, místo, kde měl žít vítěz ankety Největší Čech – Jára Cimrman.

Foto: Jana Vančatová

Oslavy Půlstoletí s Cimrmanem 1.října 2016 budou velkolepé, ale dobrou náladu z návštěvy Příchovic si odnesete i kdykoliv jindy

Článek

Nedaleko historického stavení U Čápa, které bylo základem obce Příchovice u Tanvaldu, bylo v roce 2013 otevřeno první oficiální muzeum českého génia a dobrodruha Muzeum Cimrmanovy doby a rozhledna Maják.

Naleznete zde značnou část pozůstalosti Járy Cimrmana, která byla dříve přechovávána v depozitářích divadla v Praze a byla objevena v roce 1966. Nemalou část sbírek muzea také věnovali pamětníci z Pojizeří jako vzpomínku na géniův pobyt na Liptákovsku

Možná jste i v rozhlasových pořadech zaznamenali, že letos uplynulo 50 let od zrodu této fiktivní osobnosti, kterou stvořila společnost okolo pánů Smoljaka a Svěráka, osobnosti, jež přináší již půlstoletí humor a dobrou náladu několika generacím příznivců.

V jedné z prvních her o Járovi Cimrmanovi se uvádí, že poslední bezpečně zjištěné místo jeho pobytu v Čechách bylo v Sudetech, v Jizerských horách, nedaleko města Tanvaldu, v obci Liptákov. Stejně jako je fiktivní osoba Járy Cimrmana, je fiktivní i obec Liptákov, ale cimrmanologové jsou přesvědčeni, že se nacházel právě na území Příchovic.

I když nepatříte k příznivcům postavy, která se stala i neoficiálním vítězem ankety Největší Čech, návštěva Příchovic a okolí vás nezklame. Cílů zde čeká několik, v již zmiňovaného muzeu si kromě vtipných vysvětlivek mnoha exponátů můžete i zavzpomínat na atmosféru a vybavení vesnických domácností a dílen řemeslníků přelomu 19. a 20. století.

Z rozhledny Maják za dobrého počasí zhlédnete část Krkonoš, Jizerských i Lužických hor, Ještěd, Kozákov i kus Českého ráje. Malebný je pohled i na Příchovice samotné, vesničku plnou roubenek obklopujících místní kostel sv. Víta.

Doporučuji celodenní výlet, kdy se vydáte z tanvaldského nádraží zubačkou do Kořenova, odtud vás čeká tříkilometrová trasa po modré značce do Tesařova k Tesařovské kapli, kterou si vystavěli němečtí evangelíci v roce 1909 za pouhých pět měsíců. Nedaleko kaple můžete navštívit i malý vojenský bunkr z roku 1938.

Dále vás modrá značka po kilometru zavede ke kamenné rozhledně Štěpánka (958 m), jedné z nejhezčích v Čechách. Dalšími výhledy se pokocháte z nedaleké Bílé skály (964 m). Zelená značka od Štěpánky vede k Majáku a muzeu Járy Cimrmana a hospodě U Čápa.

Jen malý kousek za Majákem na vás čeká ještě prémie – Lesopark Na Sluneční, oáza klidu, zábavy i ponaučení pro děti a dospělé. Cestou zpět do Tanvaldu si můžete ověřit i své znalosti pohádek na Pohádkové cestě. Za návštěvu stojí Kaple sv. Gotharda, kousek pod lesoparkem. V zimě si v Příchovicích přijdou na své běžkaři i milovníci sjezdového lyžování.

Areál U Čápa se 1. října stane dějištěm oslav Půlstoletí s Cimrmanem, kde se sejdou cyklisté, turisté a především příznivci Divadla Járy Cimrmana i s jeho herci k velkolepým oslavám plným humoru a recese; celodenní program zakončí v 19 hodin představení Cimrman v říši hudby v tanvaldském kině JAS.

Reklama

Výběr článků

Načítám