Hlavní obsah

Příbramský rozpočet je velmi dobrý, říká radní Juraj Molnár

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Příbram schválilo podle očekávání svůj rozpočet. Opozice v zastupitelstvu měla určité připomínky, nicméně rozpočet příliš nekritizovali. Průběh zastupitelstva i samotný rozpočet hodnotí městský radní Juraj Molnár.

Foto: Tomáš Vašíček

Ing. Juraj Molnár, radní města Příbrami

Článek

Na posledním jednání zastupitelstva byl podle očekávání schválen městský rozpočet. Jak rozpočet hodnotíte?

Považuji rozpočet za velmi dobrý, byť je tam malý úvěr, který má ovšem svoje jasné opodstatnění a bude použit na kofinancování projektů, jelikož dotace, které na projekty získáte, jsou splatné až například po 60 dnech od ukončení projektu, který do té doby musíte zaplatit z městských peněz kompletně. Hospodaření města je dlouhodobě na velmi dobré úrovni, což potvrzuje také stabilní rating. Dluhová služba je nízká, a tak není úvěr žádným problémem. Celkově jsem rád, že oblasti, které mám v gesci, mají v rozpočtu dostatečné ohodnocení a celý rozpočet vidím jako velmi rozumný.

Rozpočet ale není to jediné, co mělo zastupitelstvo na programu. Jaké další body považujete za důležité?

Je důležité, že se pokračovalo v projednávání aktuální situace v příbramském bazéně, situace se tam pomalu, ale jistě zlepšuje. Také jsem rád, že se pokračovalo v otázce kácení stromů v ulici 28. října, proběhla určitá diskuze ohledně svahu Padák nebo se schvaloval prodej nebytového prostoru - bývalé galanterii - na náměstí 17. listopadu. Projednali jsme také dvě petice občanů a moc mě potěšil návrh na zahájení příprav pro směnu budov, ve kterých sídlí některé střední školy za jiné budovy mezi městem Příbram a Středočeským krajem. Diskutuje se o tom již dlouho, teď je ale nejvyšší čas, aby se případná výměna začala připravovat a posléze eventuálně realizovat, bude-li vůle a shoda.

Jednání trvalo i s přestávkami více než osm hodin, nechyběly ostré výměny názorů a slovní přestřelky. Jak hodnotíte tuto stránku jednání zastupitelstva?

Člověk je po pár letech v zastupitelstvu opravdu zvyklý na leccos, ale co je moc, to je příliš. Ukázalo se to již při diskuzi k rozpočtu. Mluvilo se o položkách, které se jasně a detailně probírali například při tzv. předjednání rozpočtu všech zastupitelů, kam ovšem někteří kolegové nedorazili, a tak se diskuze prodloužila a navíc se posléze točila v kruhu. Obecně si nemyslím, že bychom se měli smířit s kulturou jednání, kterou předvedli někteří kolegové z opozičních stran. Sami jsou tři roky neaktivní, vše jen negují a při jednání zastupitelstva si pak uvědomí, že se blíží volby, a tak se snaží toto jednání využít v předvolební kampani. To je zneužití jednání zastupitelstva, a proti tomu se musím výrazně ohradit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám