Hlavní obsah

Příbramský dorost vyřadil CSKA Moskva a je v osmifinále juniorské Ligy mistrů

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že ve sportu je vše možné. A opět se to potvrdilo ve středečním zápase mezi dorostem 1. FK Příbram a CSKA Moskva v rámci UEFA YOUTH LEAGUE. Příbramští junioři totiž po penaltovém rozstřelu vyhráli nad hostujícím týmem 3:2 a postoupili do osmifinále.

Foto: 1. FK Příbram, facebook

Radost po prvním gólu.

Článek

Tým U19 z okresního města vyřadil favorizovaného soupeře z Ruska po napínavém boji, který vyvrcholil penaltovým rozstřelem. Příbramští se ujali vedení již ve třinácté minutě a s jednogólovým náskokem odcházeli také do šaten po prvním poločase. Ihned v první minutě druhého poločasu však soupeř vyrovnal a působil energičtějším dojmem.

Domácí si nenechali ujet vlak

Možný zlom přišel v 56. minutě, kdy hostující CSKA Moskva gólem Gordjušenka otočila skóre ve svůj prospěch a ujala se vedení 1:2. Spolu s ruskými góly navíc začalo na stadionu u Litavky sněžit a zdálo se, že počasí pomůže ruským hráčům zvítězit. Opak byl však pravdou.

Dvacet minut před koncem zápasu bulharský rozhodčí srovnal misky svých soudcovských vah a po zákroku na útočícího domácího hráče opustil hřiště Alibekov a navíc byl nařízen pokutový kop. V klíčovém okamžiku zápasu nezklamal Jiří Januška, který se ujal exekuce a jeho střela měla i pomyslnou kapičku štěstíčka.

Velmi solidně zaplněný stadion byl v tu chvíli na nohou a zápas pomalu směřoval k penaltovému rozuzlení, které přišlo ihned po ukončení základní hrací doby. Fotbalisté i v tomto případě dopřáli divákům drama až do konce. Ruští hráči kopali penaltu jako první a ve čtyřech sériích se nemýlili. Příbramští fotbalisté však vždy udrželi krok a i oni čtyři penalty po sobě proměnili. V páté sérii však opět přálo štěstí domácím, když hostujícímu střelci zmařil šanci brankář Martin Jedlička.

Když si Jiří Januška pokládal míč na penaltový puntík, několik tisíc diváků stálo na nohou, tleskalo a skandovalo. A hrdina zápasu dokázal, že penalty umí. Svojí trefou odstartoval euforii a poslal svůj tým do osmifinále juniorské Ligy mistrů.

Rozhodla bojovnost a odhodlání

Dalo by se říci, že příbramští fotbalisté neměli co ztratit. Již postup do této fáze soutěže byl historickým úspěchem a dorostenci z Moskvy vyřadili v předchozích bojích i Manchester United, čímž se zařadili k absolutní evropské špičce.

Ale právě to mohl být jeden z faktorů, proč příbramští dokázali zvítězit. Nastoupili do zápasu bojovně, odhodlaně, od začátku byli aktivní a po většinu zápasu měli více ze hry. Nebáli se soupeře, a to se jim vyplatilo.

Kromě skvělého Jiřího Janušky si pochvalu zaslouží výborně hrající Michal Hlavatý, který svojí hbitostí přiváděl soupeře ke vzteku, navíc i aktivně rozdával přihrávky. Mnoho výhod pro tým přinesl také Karsten Ayong, který díky svému úžasně rychlému běhu mnohokrát vybojoval exkluzivní šanci. Velkou bojovnost a aktivitu předvedl i hráč s číslem 2 Jan Makoš. Trenér Petr Janota, ředitel klubu Petr Větrovský i majitel Jaroslav Starka však mohou být pyšní na celý tým, který předvedl, že dokáže táhnout za jeden provaz a má výbornou kvalitu.

Góly: 13. minuta Matěj Chaluš (1:0), 46. minuta Konstantin Kuchaev (1:1), 56. minuta Astemir Gordyushenko (1:2), 71. minuta Jiří Januška, z penalty (2:2).

Rozhodčí zápasu: Ivaylo Stoyanov (BUL), Ivo Kolev (BUL), Georgi Doynov (BUL), Vojtěch Severýn (CZE).

O úspěchu příbramských fotbalistů píšeme i zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám