Hlavní obsah

Příbramské mažoretky zazářily na evropském šampionátu

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka 29. 8. do neděle 1. 9. 2013 probíhalo na Výstavišti v Brně 15. Mistrovství Evropy v mažoretkovém sportu asociace European Majorettes Association. Jak kadetky (8-11 let) s náčiním pom-pom (třásně), tak seniorky (15 a více let) s náčiním baton (hůlka) se kvalifikovaly z Mistrovství ČR.

Foto: mažoretky Příbram

mažoretky Příbram

Článek

Mažoretky a jejich umění můžeme často vidět na různých kulturních akcích, zejména na nejrůznějších plesech. Stále větší část veřejnosti ale poznává, že za efektním a líbivým vystoupením jsou dlouhé hodiny náročného tréninku a také poměrně vysoké náklady na slavnostní stejnokroje a boty. Snad nikoho tedy nepřekvapí, že dovednost s hůlkou či třásněmi je regulérním sportem, s přísnými pravidly a systémem soutěží, od lokálních, přes národní, evropské až ke světovým.

Na Mistrovství Evropy se kadetky kvalifikovaly z prvního místa a skupina seniorek ze čtvrtého místa na Mistrovství ČR. Ačkoliv se zejména finanční podmínky v ČR nedají srovnat s podmínkami např. v baště mažoretkového sportu Chorvatsku, podařilo se děvčatům z Příbrami zaznamenat skutečně velký úspěch. Tým seniorek, i přes absenci dvou děvčat, získal v konkurenci dalších 15 týmů krásné deváté místo a tým kadetek, v konkurenci dalších 12 týmů, obsadil senzační 3. místo a děvčata se tak mohou právem pyšnit titulem druhých vicemistryň Evropy.

Příbramské mažoretky mohou být naprosto spokojeny, jelikož se jim podařilo uspět v náročné konkurenci družstev z deseti států Evropy - například Slovinska, Rumunska, Černé Hory a dalších. Za jejich skvělým výkonem je nejen jejich píle, ale též práce trenérů a také rodičů, kteří se do týmové práce zapojují. Svým úspěchem mažoretky významně reprezentují i samotné město Příbram, které je finančně podporuje a poskytlo mažoretkám dary pro primátora Brna.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám