Hlavní obsah

Příborští občané mají domácí kompostování stále více v oblibě

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen co se ze zimního spánku probudily zahrádky, jejich majitelé využili prvních teplých slunečných dnů a začali s jarními pracemi. Nejinak je tomu ve městě Příbor, kde se u rodinných domků objevilo 180 nových kompostérů.

Foto: Dita Kalužová

S příchodem jara se kompostéry K1380 staly vítaným pomocníkem majitelů rodinných domků v Příboře.

Článek

Nakoupila je místní radnice, která z 85 procent využila finanční prostředky z evropských dotací a zbylou částku hradila ze svého rozpočtu. Jak uvedla Dita Kalužová z odboru rozvoje města Příbora, kompostéry o objemu 1380 litrů vyrobila z recyklovaného plastu tuzemská společnost Jelínek-Trading ve Vrbně pod Pradědem.

„Do výběrového řízení se přihlásily tři firmy, z nichž dvě nabídly kompostéry o objemu 1100 litrů v ceně o 30 procent dražší, než činila nabídka české firmy z Vrbna pod Pradědem. Ta dokonce deseti starším občanům bez auta kompostér zaslala domů a jednomu invalidovi ho i ustavila. Vše bylo v ceně zakázky,“ ocenila přístup výrobce Dita Kalužová.

Jelikož v minulých dnech dalších dvacet občanů projevilo o kompostéry zájem, na radnici nyní zvažují, že je ještě přiobjednají a zaplatí ze svého rozpočtu. Lidé je dostávají zdarma, s městem jen podepíší smlouvu o vypůjčení. Stejně jako před dvěma lety, kdy město rozdělilo obyvatelům 580 kompostérů.

Je potěšitelné, že příborští občané mají domácí kompostování stále více v oblibě. Radnice jim vyšla vstříc i bezplatným poskytováním biosáčků na kuchyňský bioodpad a loňským nákupem 1500 hnědých biopopelnic, které jsou rozmístěny u všech rodinných domků a na sídlištích. Tímto opatřením klesá množství směsného odpadu.

Bioodpad ze zahrádek a domácností se každý pátek sváží na místní kompostárnu, kde je odborně přeměněn v kompost. Občané ho pak mohou využívat do svých zahrádek a město na rekultivace či ozelenění ploch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám