Hlavní obsah

Přibice uspořádaly hody

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo přišel, nelitoval a kdo se nezúčastnil, měl by příští rok složit reparát. V sobotu 22. června a neděli 23. června se totiž bylo v Přibicích na co dívat a čeho se zúčastnit.

Foto: Jan Vančík

Krojovaná drobotina dostává odměny za víkendové snažení

Článek

Tradičním začátkem hodů nemůže být nic jiného než pozvání vesnice na hodovou zábavu. Tomuto bylo zasvěceno sobotní odpoledne.

Průvod krojovaných párů (jak malých, tak velkých) společně se sklepníky, koňským povozem a dechovou hudbou Ištvánky (kteří hráli celý víkend) prošel celou obec a zval dům od domu místní obyvatele. Ti, kteří otevřeli, dostali kromě pozvánky také zavdat vína a krušpánek. Tím ovšem celá "práce" stárků jen začala.

Večerní program začal pochodem stárků pro své partnerky k domu té hlavní. Na místě stárci stačili jen zajuchat, než začal padat drobný deštík, takže se celý program musel urychleně přesunout na parket k místnímu hostinci. Tam se stárci uvedli svými slavnostními pochody, který, v případě těch menších, nacvičila Mirka Čápová, a u těch větších ještě navíc Kateřina Procházková.

"Moc bychom chtěli poděkovat paní Pezlarové z Vranovic, která nám zapůjčila kroje pro naši drobotinu. Letos jsme jich totiž měli hodně a sehnat přes dvacet párů malých krojů není nic jednoduchého, proto jí opravdu patří velký dík," poděkovala za malou chasu Mirka Čápová. 

Aby večer nebyl jen o samostatném bavení se návštěvníků, měli krojovaní připravena i sóla. Konkrétně kolíčkové a hroznové, kdy část stárků zaváděla páry od stolů na parket a druhá část měnila symboly sól a víno za příspěvek od tancujících. O tom, že se všem zúčastněným na zábavě líbilo, svědčí i fakt, že hodně lidí vydrželo až do úplného konce, přibližně do čtvrté hodiny ranní.

Druhý den hodů začal poněkud odpočinkověji - dopoledne se stárci zúčastnili hodové mše v místním kostele a poté měli až do večera nařízený odpočinek. Nedělní zábava ale začíná dříve, než ta předchozí - již v 19.00. Protože se všem stárkům partnerky opět zatoulaly k té hlavní, museli si pro ně znovu přijít. Začátek večerní zábavy se nesl již v podobném duchu jako v sobotu, ale pochody stárků se zdály být již trošku více vypilované. 

Pro tento den byla opět připravena tematická sóla - tentokrát mašličkové a gerberové, ale navíc ještě jedno speciální soutěžní, balónkové. Soutěžící páry si musí k nohám uvázat balónek a cílem je přežít "útoky" od ostatních párů a uchránit si svůj balónek až do konce. Vše je navíc ztíženo kruhem od krojovaných, který obklopuje soutěžící a postupem času se stále zmenšuje. 

Zajímavým překvapením večera se stal příjezd krojované chasy ze Starovic. Místní je patřičně uvítali vínem a nechali zahrát verbuňk, který Starovičtí mistrně ovládají. 

Hody navštívilo v sobotu (i přes počáteční nepřízeň počasí) přes 500 lidí, nedělní účast byla přibližně poloviční. I tak se ale dalo po celé dva dny skvěle bavit. Přijeďte na příští ročník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám