Hlavní obsah

Příběh lásky ožije na zámku Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Den svatého Valentýna se slaví každoročně 14. února jako svátek lásky. Kdy jindy vyprávět příběh lásky než v únoru? Kde jinde než na zámku Loučeň? Příběh velké, naplněné a bouřlivé lásky knížete Alexandra a jeho manželky, kněžny Marie Thurn- Taxis ožije při speciálních únorových večerních prohlídkách.

Foto: zámek Loučeń
Článek

„Mladá krásná nadaná a vzdělaná princezna ze starobylého knížecího rodu se zamiluje do dědice významného českého panství z neméně slavné aristokratické rodiny. Tak začíná příběh lásky princezny Marie Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst a Alexandra prince z Thurnů a Taxisů,” uvedl kastelán zámku Vratislav Zákoutský.

Mladí lidé v nejvyšších společenských kruhů se berou z lásky, což není vůbec běžné. Po slavné svatbě v italských Benátkách a stěhují na statky mladého prince do Čech. Od vládnoucího knížete a otce Huga Maximiliana dostávají zámek Mcely a začnou užívat společného života.

„Jejich první roky jsou plné zamilovanosti a bezstarostnosti. Kněžna svého muže často maluje, na zámek se dovážejí exotické lahůdky, navštěvují je významní hosté a také podniknou okázalou svatební cestu, při které objedou skoro celý svět. Mladému páru se poměrně záhy narodí tři synové, ale také nečekaně umírá otec prince Kníže Hugo Maxmilian a Alexandr se musí ujmout rodového majetku. Časy bezstarostného mládí jsou pryč,” pokračuje kastelán.

„Kníže s kněžnou spolu nakonec prožijí 59 let naplněného a bouřlivého života. Stáří tráví převážně společně na Loučeni obklopeni početnou rodinou s 11 vnoučaty. Jejich společná cesta se uzavírá úmrtím kněžny 16. února 1934. Kníže svou ženu přežije ještě o dalších 5 let, ale ve vzpomínkách místních lidí žijí dodnes,” dodává Vratislav Zákoutský.

Erich princ z Thurnů a Taxisů zájemce provede příběhem lásky nejen jeho rodičů a členů rodiny, ale i s láskou ve všech jejích formách. Seznámí se symboly lásky, s láskou k rodné zemi a ke kořenům, ze kterých jsme vyšli, s láskou k potřebným, s láskou k hudbě a umění. Neopomeneme ani lásku mateřskou a prarodičovskou. Princ Erich upozorní na některé zvláštní projevy lásky v exotických zemích a kulturách a také na vývoj vnímání lásky v dějinách lidstva.

Během prohlídky zazní krásné tóny hudby, účastníci uslyší nejkrásnější zamilované verše, ucítí příjemnou vůni a ochutnají skvělou čokoládovou pralinku.

Zámek Loučeň s “Příběhem lásky” lze navštívit každý den od 1. 2. do 1. 3. Ve všední dny od 12:00 (3.-7. 2. a 17. 2.-28. 2.), o víkendech od 11:00 do 16:00 hodin.

O sobotách od 18:00 hod se při speciálních večerních prohlídkách přeneseme s knížecím párem Marií a Alexandrem do roku 1925. Zámek se připravuje na nadcházející oslavu zlaté svatby knížecího páru. Marie a Alexandr v předvečer velké rodinné oslavy vzpomínají na 50 let společného života. Nečekejte příběh běžného manželství příslušníků nejvyšší aristokracie před 100 lety. Na akci se doporučuje rezervace.

Reklama

Výběr článků

Načítám