Hlavní obsah

Při starém vinařském zvyku "zarážení hory" si mohly těhotné utrhnout tři hrozny denně

Novinky, Vratislav Konečný

Oslavou vína je vinobraní, vinařský svátek, který znamená završení perné práce na vinohradu. Z koštýře tekoucí víno do džbánku je parádní věc, ale než z bobulí vznikne mok, je cesta dlouhá. V prvé řadě musejí hrozny v klidu dozrát, pro vinaře nastal čas na „zarážení hory“.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Starý vinařský zvyk zamezuje vstupu do vinic všem, kteří tam nemají co pohledávat, a ochrání tak dozrávající hrozny. Z tradice se stala oblíbená a vyhledávaná slavnost. 

Vinice se uzamykaly před nevítanými hosty

Kdysi patřilo zarážení hory viniční, někdy také v nářečí zarážání hory viničné, k vinařově největší události. Dříve měl funkci ochranou. Jednalo se o uzamčení vinic a zákaz vstupu všem, kromě vinaře samotného a tzv. hotarů, kteří měli za úkol hlídat vinice před zloději a hlavně špačky. Hrozny potřebují odpočinek a klid na dozrání, aby z nich víno bylo co nejlepší. Porušení zákazu se přísně a tvrdě trestalo. 

Těhotné ženy měly vstup dovolen, mohly si v horkém dni utrhnout tři hrozny.

Jednalo se o směsici různých zvyků a svou roli v nich hrála křesťanská víra, staré pohanské obyčeje i světské právo. O původu této tradice se toho ale moc neví. Zřejmě sahá až někam do období byzantské říše.  

Hůl znamená uzamčení vinice

A proč zarážení hory, když to s horou nemá vůbec nic společného? Horou se označuje slabší tyč zbavená kůry o průměru asi 10 cm a výšce několika metrů, která se zarazí do země, což symbolicky znamená, že vinice jsou již uzamčené.

Ze zvyku atrakce

Nyní se ze zvyku stala atrakce, která láká množství návštěvníků ze všech koutů republiky. Koná se vždy přibližně od poloviny srpna do začátku září. Nechybí vztyčená opletená májka, ozdobená kyticí květů a révovým věncem. Kolem ní vinaři zatlučou 12 dřevěných kůlů jako symbol celoroční vinařovy práce. Následují humorné scénky nebo složení přísahy hotařů, k tomu ukázky trestů za porušení vstupu nebo trestání nepoctivých vinařů.

Akci provází pestrobarevné kroje, cimbálová muzika a zpěv lidových písní. Vína všech odrůd a dobré jídlo jsou samozřejmostí. „Hora“ probíhá na mnoha místech jižní Moravy, v každé obci s trochu odlišným průběhem.

Kam na Zarážení hory?

18. – 19. 8. 2017 - Zarážení hory a degustace vín pod širým nebem v Mikulově

19. 8. 2017 - XI. ročník Zarážání hory ve Vlkoši

26. 8. 2017 - Zarážení hory Kobylí

27. 8. 2017 - Zarážání hory a šardické vinobraní

1. – 2. 9. 2017 - Zarážení hory s otevřenými sklepy Němčičky

2. 9. 2017 - Zarážání hory v Nechorách

9. 9. 2017 - Zarážení hory Vrbice

Reklama

Výběr článků

Načítám