Hlavní obsah

Při požáru kotelny rodinného domu utrpěl majitel popáleniny a skončil v nemocnici

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Požár kotelny rodinného domu v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku likvidovalo v pátek 18. ledna večer pět hasičských jednotek. Majitel domu skončil s popáleninami v nemocnici, jeho ženě poskytli hasiči psychologickou pomoc.

Foto: HZS Zlínského kraje

Foto z místa požáru.

Článek

„Ke zranění dalších osob nedošlo. Příčinu vzniku požáru ani výši škody zatím vyšetřovatel hasičů nestanovil, v ohledání požářiště pokračuje dnes,“ sdělila Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje.

Prvním jednotkám hasičů vyhlásil operační důstojník HZS poplach osm minut po deváté hodině večerní. První vyjeli profesionální hasiči ze stanice Bystřice pod Hostýnem a místní dobrovolná jednotka společně s dobrovolnými hasiči z Chvalčova a Loukova.

„Velitel zásahu potvrdil požár v prostoru kotelny, kde hořelo dřevo, tuhé palivo a uskladněné věci. Požár se dál šířil pod střechu sousedního domu do prostoru hospodářského stavení. Proto povolal další posilovou jednotku ze stanice Valašské Meziříčí s protiplynovým kontejnerem s příslušenstvím k dýchací technice, která se v době zásahu musela doplňovat. Situaci komplikoval velmi hustý kouř a hasiči bez dýchací techniky nemohli zasahovat,“ uvedla mluvčí.

Hasiči nasadili čtyři hasební proudy a v dýchací technice hasili uvnitř objektu plného kouře. Postupně objekt kontrolovali termokamerou a dohašovali skrytá ohniska. Ze zasažené části domu vynesli ven propanbutanovou láhev a postupně i věci z kotelny, které poté prolévali vodou.

„Práci u zasaženého objektu ztěžovala nízká teplota vzduchu, kvůli níž zamrzala voda v okolí domu, a přístupové trasy pro hasiče se měnily v jedno velké kluziště. Požádali proto Technické služby Bystřice pod Hostýnem o posyp těchto zledovatělých ploch,“ dodala Lucie Javoříková. 

V době požáru se v domě nacházeli majitelé, muž a žena. Ve snaze oheň uhasit utrpěl majitel domu popáleniny a skončil v péči záchranářů, kteří ho odvezli do nemocnice v Kroměříži. Psychicky rozrušené ženě hasiči poskytli první psychologickou pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám