Hlavní obsah

Při opravách jezuitské koleje v Klatovech našli velkou středověkou studnu

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V Klatovech opravují refektář jezuitské koleje, kde v budoucnu vznikne interaktivní expozice. Velkým překvapením pro všechny byl nález středověké studny.

Foto: ilustrační foto Městský úřad Klatovy

Rekonstukce také odhalila půvabnou tzv. ambitovou chodbu, která byla dříve zastavěna různými sklady a chladicími boxy pro armádu

Článek

„Při rekonstrukci refektáře jezuitské koleje v Klatovech přímo v hlavním sále jsme narazili na středověkou studnu. Je 12,3 m hluboká a 1,9 m široká, nyní je v ní asi 30 cm vody. Je z doby před stavbou jezuitské koleje a stála na nádvoří nějaké budovy," popsal nález stavební dozor Luděk Černík.

Na místě jezuitských kolejí stávaly dříve měšťanské domy, ty v roce 1579 vyhořely, a právě k nim zřejmě studna náležela.

„Částečným ´spáleništěm´ ono místo bylo zřejmě ještě v roce 1636, kdy do Klatov jezuité přišli. Koncem 17. století jezuité na tomto místě vybudovali svoji kolej,” řekl místostarosta Klatov Ing. Václav Chroust.

O studni dle jeho slov nevěděli, ale zřejmě si její existence byli vědomi vojáci, kteří tyto prostory užívali do konce roku 1990. Ve studni totiž našli láhve od piva, evidentně z 20. století.

„Studnu chceme prezentovat v rámci prostoru, který tady opravujeme. Bude zde expozice o historii Klatov, ale i o historii armády. Kromě Československé armády tady totiž sídlili známí dragouni a husaři,” popsal místostarosta Václav Chroust.

Rekonstrukce, kterou provádí město Klatovy, také odhalila půvabnou tzv. ambitovou chodbu, která byla dříve zastavěna různými sklady a chladicími boxy pro armádu.

Oprava refektáře přesahuje 31 milionů korun, na akci přispěl Plzeňský kraj částkou osm milionů korun. „Vzniká zde víceúčelové kulturní a společenské centrum. Kromě velkého sálu zde bude také pět menších místností, sloužící jako klubovny pro organizace města. Bude zde možné konat koncerty, přednášky, výstavy, nejrůznější společenské akce včetně sympozií, ale též i zasedání zastupitelstva. Předpokládáme dokončení prací do listopadu 2019,” dodal Václav Chroust.

Reklama

Výběr článků

Načítám