Hlavní obsah

Při Letnicích se mladí manželé váleli v osení. V Kouřimi křísí staré zvyky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květen býval jedním z velmi důležitých církevních svátků. Stavěly se máje, to v první květnový den, k tomu nutno připočíst pohyblivý svátek Nanebevstoupení Páně (letos 9. května) a Letnice. Také se otvíraly a čistily studánky.

Foto: archiv Reg. muzea Kolín
Článek

Svátek svatého Ducha, Letnice, je pohyblivý svátek slavený sedm týdnů po Velikonocích (19. května 2013). Jeho obsahem je slavení památky naplnění Duchem svatým a připomínka založení církve. Letnice původně trvající sedm dní s přísným zákazem polních prací, byly postupně omezeny na Boží hod svatodušní. Křesťanské letnice se projevily v lidové kultuře například omezováním sňatků a stěhování v týdnu před nimi.

Období Letnic jako období plného rozvoje vegetačních sil přírody bylo v celé Evropě spojeno s projevy předkřesťanské agrární magie.

Řada ochranných a prosperitních magických praktik měla přímo zabezpečit zemědělskou produkci. Pro úrodnost polí se mladé manželské páry válely v osení, prováděly se obchůzky polí, o svatodušní vigilii se v noci konalo první pasení dobytka i práskání biči, které zahánělo čarodějnice.

Konec jara nejsou jen známé máje s tancem a muzikou, ale i čištění studánek a obchůzky královniček, které premiérově v Muzeu lidových staveb v Kouřimi představí 19. května mladý folklorní soubor Sejkorky z Chrudimska. O dalších zvycích se dozvíte během prohlídky muzea s krátkodobou výstavou Zelené svátky - své znalosti můžete prověřit vědomostním kvízem Co víte a nevíte o lidových tradicích.

Letošní Rok lidové architektury připomene nejen výstava o branách na Mladoboleslavsku, ale také speciální prohlídka s výkladem o stavbách ve skanzenu. Do historie lidových krojů a tajů jejich nesnadného zhotovování v současnosti nás zavede známá spisovatelka a výtvarnice Kamila Skopová, která obor lidový oděv vyučuje ve Škole folklorních tradic ve Strážnici. Kromě očí a uší nebudou zahálet ani ruce – pokud se nezaleknete výroby dřevěné holubičky, symbolu Svatodušních svátků. Na své si přijde i jazyk – tradice Letnic chutná po božích milostech a kosmaticích. 

Program v neděli 19. května začne v 10.30 hodin. Kromě prohlídky, zábavy a přednášek jsou připraveny ochutnávky tradičních pokrmů, vědomostní kvíz a řemeslná dílna - minikurz výroby štípaných holubiček 

Občerstvení bude přichystáno staročeské – bramboračka, medové placky, buchty, bábovka, klobása, uzené, pivo, medovina...

Reklama

Výběr článků

Načítám