Hlavní obsah

Prestižní kurs představí architektonické perly České republiky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Česká republika hostí jako první z postkomunistických zemí prestižní kurs Attingham Study Programme, během nějž organizátoři ukážou bohatství České republiky světovým špičkám památkářského a uměleckohistorického oboru prostřednictvím britské nadace Attingham Trust, která kurs zaštiťuje.

Článek

Attingham Study Programme je jeden ze tří prestižních studijních programů zaštiťovaných britskou památkově-vzdělávací nadací Attingham Trust, která se zaměřuje již více než 60 let na studium aristokratických domů.

Kursy nabízejí účastníkům unikátní příležitost seznámit se s historií, architekturou, vybavením, sbírkami i zahradami historických sídel, především hradů a zámků, a poznat nejnovější formy jejich správy, využití a zpřístupnění.

Program v kursu pořádaný nadací Attingham Trust je prestižní záležitost a Česká republika mívá své zastoupení již od roku 1965. Absolventi kursů nadace Attingham Trust, v prvé řadě experti NPÙ, tvoří jádro týmu, který již dva roky připravuje letošní kurs, pořádaný ve dnech 7. až 16. června v Čechách a na Moravě.

V neděli 7. června zahájí účastníci kursu pobyt v České republice návštěvou hradu Karlštejn a zahrad pod Pražským hradem. Na půdě Národního památkového ústavu pak účastníky kursu uvítá generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

„To, že se Česká republika stala centrem studijního programu takto prestižní evropské organizace a že v Národním památkovém ústavu je dostatek odborníků, kteří se zajištění této světově významné akce mohou ujmout, svědčí o vysoké odborné úrovni Národního památkového ústavu i prestiži, kterou instituce i v mezinárodním měřítku požívá. Zároveň to vypovídá o mimořádné autenticitě a uměleckohistorické úrovni sbírek státních hradů a zámků, o jejich kvalitách a bohatství,” upozornila Naďa Goryczková.

Pondělí 8. června stráví účastníci na Pražském hradě, na úterý 9. června je plánována exkurze na zámek Mnichovo Hradiště, spojený s vévodou Albrechtem z Valdštejna, a na zámek Sychrov, vlastněný původně francouzským rodem Rohanů.

Ve středu 10. června bude cílem výjezdu Hrádek u Nechanic, zámek inspirovaný anglickými architektonickými reminiscencemi na gotiku, ve čtvrtek 11. června zámek Velké Losiny, autentická, ač trochu pozapomenutá perla renesance. V pátek 12. června bude evropské znalce hostit barokní Kroměříž a poté renesanční zámek Bučovice a v sobotu 13. června zase Itálií inspirované rezidence Telč a Jindřichův Hradec.

Poslední dny budou účastníci kursu trávit poznáváním památek na jihu Čech – v neděli 14. června navštíví zámek Kratochvíle, v pondělí 15. června si prohlédnou Český Krumlov a úterý 16. června je čeká Hluboká.

Kromě státních hradů a zámků navštíví účastníci také soukromé objekty– zámek Častolovice, jemuž vévodí úchvatný rytířský sál ze 16. století, Nové Město nad Metují zařízené na počátku 20. století novým vybavením a sbírky v soukromém Lobkovickém paláci na Pražském hradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám