Hlavní obsah

Přeštické výstavy představují historické hračky a místní národní kulturní památku

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdninový čas je v Domě historie Přešticka vyhrazen dvěma diametrálně odlišným výstavám. Obě však slibují zážitek pro celou rodinu.

Foto: Radka Süssová

Panenky mužského pohlaví mohou být pro někoho objevem. Příkladem je tato rodinka kominíků.

Článek

Výstava Hračky a hrátky časem tam a zpátky v přízemí nezůstává nic dlužna hlavní profilaci muzea na artefakty a atmosféru první republiky. Základ expozice tvoří soukromá sbírka panenek, panáků, plyšových a dřevěných hraček, typických pro 30. a 40. léta minulého století.

Doplňují je další předměty ze sbírky Domu historie Přešticka, jako jsou pokojíčky, kuchyňky, krámky a hry, se kterými si hrály naše babičky a prababičky. Většina exponátů je naaranžována do tematických celků (Námořníci, Cirkus, Národní svéráz) nebo pohádkových výjevů (Červená Karkulka, O slepičce a kohoutkovi).

Hračky si také samy "hrají" s technickými zázraky své doby (historické mašinky, promítačky, stereoskop, apod.). Nechybějí ani domácí loutková divadélka, která dříve bývala téměř v každé domácnosti. Pro malé návštěvníky je připravena herna, v níž si mohou pohrát, a jednoduchý kvíz, který prověří, jak pozorně si vystavené hračky prohlédli.

Druhá z nových výstav - Ku cti Matky Boží a slávě města - je věnována výročí národní kulturní památky, barokního chrámu Nanabevzetí P. Marie v Přešticích. Letos totiž uplynulo 240 let od jeho vysvěcení a 20 let od unikátní dostavby nedokončených věží. 

Komorní expozice přibližuje výhradně stavební historii tohoto druhého největšího venkovského kostela v Čechách. Znalce např. určitě potěší objevy z jeho oratoře, originály plánů architektů Bedřicha Ohmanna a Rudolfa Němce z přelomu 19. a 20. století na generální opravu krovu po požáru, k jejichž realizaci nakonec nedošlo. Zajímavý je i rukopis Josefa Hlávky, který svou nečitelností dává zabrat i odborníkům.

Obě výstavy v přeštickém městském muzeu trvají do 30. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám