Hlavní obsah

Přesnější vyšetření sluchu umožní v Nemocnici Nový Jičín nový tympanometr

Novinky, Radka Miloševská

Lékaři z ORL oddělení (ušní - nosní - krční) Nemocnice Nový Jičín začali v těchto dnech pacienty vyšetřovat novým tympanometrem. Moderní přístroj, který je určen k vyšetření funkcí středního ucha, nahradil starší typ vybavení.

Foto: archiv nemocnice

Přístrojem jsou velmi snadno vyšetřovány také děti, a to nejčastěji v rámci kontroly správného hojení po středoušním zánětu.

Článek

Moderní tympanometr disponuje citlivější technologií a přináší tak ještě přesnější výsledky vyšetření. Metoda je používána k vyšetření funkce středního ucha, pohyblivosti bubínku a středoušních kůstek.

„Řekne nám například, jestli je za bubínkem tekutina či zánět. Spolu s audiometrickým vyšetřením nám pomáhá odlišit typ nedoslýchavosti,“ uvedl primář oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku MUDr. Jakub Syrovátka s tím, že vyšetření není bolestivé a probíhá tak, že do zevního zvukovodu je vložena měkká koncovka, která vydá zvukový impulz.

Pokud není v uchu mazová zátka, trvá vyšetření jen několik málo sekund. Přístrojem jsou tak velmi snadno vyšetřovány také děti, a to nejčastěji v rámci kontroly správného hojení po středoušním zánětu.

S novým přístrojem dokáží lékaři lépe interpretovat výsledky vyšetření díky nastavení citlivosti a amplitudy výsledných křivek.

„Vyšetření je rychlejší, což děti i jejich rodiče jistě ocení. Přístroj totiž při nastavené předvolbě provede automaticky i další specializovaná vyšetření,“ doplnil primář Syrovátka a dodal, že kromě průkazu tekutiny ve středním uchu metoda pomáhá diagnostikovat např. díru v bubínku či rozpojení středoušních kůstek po úraze.

„Specifická křivka nám pomáhá odlišit ale i vzácná onemocnění, jako je například otoskleróza,“ prozradil MUDr. Syrovátka s tím, že tympanometrické vyšetření absolvuje v novojičínské nemocnici zhruba 20 až 30 pacientů týdně.

Reklama

Výběr článků

Načítám