Hlavní obsah

Přesně za rok se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury

Novinky, Alena Lochmannová

I když projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury začne až za rok, kromě celoročního programu získává již nyní přesné obrysy také samotné zahájení 17. ledna 2015.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Chvíle napětí přinese účast švýcarského provazochodce Davida Dimitriho, kterého doprovodí další domácí i zahraniční umělci a akrobaté.

Článek

Scénář programu tvoří umělecký šéf projektu Petr Forman, který pro spolupráci oslovil například uměleckého ředitele Barcelonské cirkusové školy Roberta Magra.

„Věříme, že se do slavnostního zahájení zapojí celá Plzeň. Lidé se na náměstí sejdou několika pestrými průvody symbolizujícími jak řeky, na jejichž soutoku město leží, tak i základní myšlenky celého projektu,” uvedl Petr Forman.

Chvíle napětí přinese účast švýcarského provazochodce Davida Dimitriho, kterého doprovodí další domácí i zahraniční umělci a akrobaté.

„Večer, který odstartuje projekt Evropského hlavního města kultury, bude plný hudby, obrazů, napětí a emocí,” doplnil Forman.

Hudbu pro slavnostní zahájení tvoří jeden z nejvýraznějších českých současných skladatelů a dirigentů Marko Ivanovič. Původní skladba, která vzniká pouze pro tuto příležitost, vyvrcholí prvním rozezněním nových zvonů v plzeňské katedrále.

„Velmi si vážím iniciativy lidí kolem sbírky Ze srdce zvon a přístupu pana biskupa Radkovského, kteří souhlasili s tím, že nové zvony v katedrále zazní právě při zahájení Evropského hlavního města kultury,” vyzdvihl Petr Forman.

Oslavy se poté přesunou i do okolních částí města – jak venkovních, které se mimořádně pro tento den promění v pěší zónu, tak i do prostor historických domů, dvorků, kulturní sálů, muzeí, galerií, knihoven, hospůdek a hudebních klubů.

Plzeň 2015 nabídne po celý rok přes 50 velkých kulturních událostí ve veřejném prostoru a přes 600 dalších akcí. Žánrově se program rozprostře od divadla, přes hudbu, výstavy, architekturu, tanec, performance, výtvarné instalace až po komunitní programy a vzdělávací projekty.

Obyvatelé i návštěvníci Plzně se mohou těšit například na festival světla, celoroční sezónu nového cirkusu, na devět týdnů baroka, monumentální oslavy 70. výročí konce války, výtvarné instalace ve veřejném prostoru, na výstavy Jiřího Trnky, Ladislava Sutnara, současného designu nebo na díla ze sbírek muzea Villa Stuck v Mnichově a galerie Lenbachhaus.

V rámci projektu se otevře kulturně-komunitní centrum v bývalém pivovaru Světovar, další industriální areály i nové divadlo.

Přerod Plzně v kulturní metropoli České republiky začne již na podzim 2014, kdy v centru města zakotví Manège Carré Senart, magická manéž Françoise Delarozière, výtvarníka pařížské divadelní společnosti Royal de Luxe, pro kterou vytvořil řadu obřích loutek chodících ulicemi měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám