Hlavní obsah

Přerovský rodák Tkadlčík obhájil titul mistra světa, navíc v novém světovém rekordu, zvedl 406 kilogramů

Novinky, Romana Nitková

V pátek 5. července proběhly na Ukrajině dva velké strongman šampionáty. Prvním z nich byl WORLD DEADLIFT CHAMPIONSHIP U 105 kg, ve kterém závodníci bojovali o titul mistra světa v deadliftu (mrtvém tahu) a také o překonání světového rekordu o váze 402 kg, který před 14 dny posunul z 390 kg Američan Adam Derks.

Foto: Tkadlcik Team

Zleva: Luke Davies, Wales (405kg), Jiří Tkadlčík (406kg WR), Maris Rozentals, Lotyšsko (370kg)

Článek

Druhá část závodu, do které se počítal i výkon právě v mrtvém tahu, nesla název WORLD ULTIMATE STRONGMAN CHAMPIONSHIP U105 2019, tedy Mistrovství světa strongmanů střední váhy.

Českou republiku reprezentovali tři závodníci – Petr Pastýřík, Miroslav Kahánek a loňský celkový mistr světa i vítěz deadliftového šampionátu, přerovský rodák Jiří Tkadlčík.

Právě Tkadlčík měl před sebou, jak sám říká, těžkou volbu: „Vždycky je těžší něco obhajovat, než překvapit a najednou něco vyhrát, cítím na sebe velký tlak, ale určitě se s tím budu chtít poprat a pokusím se vyhrát dvě zlaté medaile, zkrátka oba šampionáty,” říkal před pátečním kláním.

A z části se mu to skutečně povedlo. Po jeho ohromujícím a rychlém tahu 391 kg, kdy stanovil nový rekord asociace Ultimate Strongman, musel čelit riskantnímu rozhodnutí. Jeho soupeř Luke Davies, jeden z nejlepších deadlifterů kategorie U105 na světě, totiž dokázal posledním pokusem zvednout hned 405 kg a překonal tak tedy světový rekord právě američana Adama.

„Musel jsem se rozhodnout. Buď si nechám utéct světový rekord v deadliftu a především smažu svůj sen zvednout přes 400 kg na závodech, tedy oficiálně, ne tréninkově, ale možná tím uspořím energii na zbytek závodu a šampionátu, a nebo si vezmu svěťák, titul, rekord, a pak se děj vůle Boží,” uvedl Tkadlčík a dodal: „Vloni jsem dal na mistrovství světa, které mělo stejný průběh, přednost celkovému vítězství, letos jsem to proto otočil a vybral si spíš ten deadlift,” usmívá se 30letý strongman.

Po tahu Daviese si tedy Tkadlčík nechal naložit rovných 406 kg, což byla meta dostačující pro zisk titulu i rekordu, a poměrně hladkým pozvedem si skutečně splnil cíl, který měl stanoven. Stal se tím tedy nejen mistrem světa v deadliftu střední váhové kategorie, ale i držitelem světového rekordu napříč všemi federacemi. Navíc jako teprve druhý Čech v historii dokázal „all time“ předvést na závodech tah přes 390 kg, a to hned o 16 kg vyšší. Zároveň tím, samozřejmě, opět stanovil také český rekord kategorie U 105 kg.

„Jsem strašně šťastnej, že jsem se takhle rozhodl, protože tohle číslo na takových závodech je naprosto nezpochybnitelný, a já mám rád čistej stůl a všechno pěkně potvrzený. Ve svý hlavě jsem si teď odemkl neskutečný čísla, protože jsem cítil, že kdybych musel, dal bych i 410 a víc. Rezervu jsem měl, a i když jsem se tím vystřílel do zbytku závodu, mám doma konečně třetí titul mistra světa v deadliftu v řadě, k tomu titul celkového mistra světa z loňska, ke kterýmu příští rok přidám ještě jeden, jsem prostě spokojenej,” doplnil spokojeně Tkadlčík.

Ve zbytku závodu ho pak, podle jeho slov, provázela smůla, ale samozřejmě i únava: „Myslel jsem, že po tom deadliftu snad nedojdu ani na záchod, natož abych šel hned druhou disciplínu, kde se hodně běhalo. Bohužel organizátory tlačil čas a já dostal na rozcvičku jen 5 minut, takže na některé věci na disciplíně jsem si ani nesáhl a musel jít trošku naslepo. Hned na této disciplíně jsem navíc udělal školáckou chybu a špatně si poslechl pravidla, takže jsem dostal penalizaci, která mě nakonec stála celkové 2. místo na šampionátu,” doplnil šampion.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám