Hlavní obsah

Přerovské muzeum slavnostně otevírá novou depozitární budovu

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 22. března od 14 do 17 hodin Muzeum Komenského v Přerově mimořádně zpřístupní nově rekonstruovanou depozitární budovu na nábřeží Dr. Edvarda Beneše. Budovu bývalé střední školy elektrotechnické získalo muzeum od svého zřizovatele Olomouckého kraje do svého užívání v roce 2011.

Foto: Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Nová depozitární budova Muzea Komenského v Přerově

Článek

V roce 2012 byl Ing. Pavlem Malendou zpracován projekt její rekonstrukce na moderní depozitární objekt, ve kterém budou umístěny restaurátorské dílny, archeologické pracoviště muzea a depozitáře se stacionárními a pojezdovými regály.

„V roce 2016 byla zpracována a úspěšně podána žádost o dotaci v rámci výzvy č. 21 „Muzea“ Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), jejímž cílem byla podpora projektů zaměřených na zefektivnění ochrany a využívání sbírkových fondů a jejich zpřístupnění. Stavbu provedla v období od 19. května 2017 do 28. února 2019 firma PTÁČEK – pozemní stavby s.r.o., Kojetín. Celková cena díla včetně víceprací dosáhla výše 47 220 000 Kč (včetně DPH),” upřesnil ředitel muzea Mgr. Radim Himmler.

Muzeum získalo pro nové depozitáře plochu 850 metrů čtverečních. V průběhu letošního března bude zahájeno stěhování více než 90 tisíc sbírkových předmětů z nevyhovujících a obtížně dostupných externích depozitářů. Své místo v budově naleznou podsbírky archeologie, historický nábytek, řemeslo a průmyslová výroba, vexilologie, výtvarné umění, varia (např. lapidárium) a fondy Lipník a Tovačov. Vedle nově vybavených pracovišť archeologů a konzervátorů-restaurátorů bude pro potřeby odborné veřejnosti sloužit i badatelna.

Prohlídky nové depozitární budovy pro veřejnost, vedené odbornými kurátory muzea, se uskuteční 22. března v časech od 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00 a 16.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám