Hlavní obsah

Přerov nad Labem bojuje o zámek. O dožínkách se nádvoří i interiéry otevřou veřejnosti

Novinky, Jolana Boháčková

V Přerově nad Labem už léta usilují o to, aby zdejší zámek od Českého rozhlasu koupil Středočeský kraj. Že by v jeho rukou využití našel, chtějí ukázat přerovští iniciativní občané o dožínkové slavnosti nazvané příhodně V zámku a podzámčí.

Foto: Josef Gregárek

Děvčata nesou dožínkový věnec Ludvíku Salvátorovi Toskánskému.

Článek

"Výjimečně bude zpřístupněn také interiér a nádvoří zámku. Dožínky totiž připadnou na Den evropského dědictví a Český rozhlas se rozhodl vyjít obci vstříc a zpřístupnit tuto kulturní památku," uvedla starostka obce Darina Kocsisová.

Zdarma budou moci návštěvníci zhlédnout výstavy, slyšet koncerty vážné i folklórní hudby v podání Šátečku a Dykyty či historické vysílání Českého rozhlasu. Nebudou chybět dobrodružné soutěže pro děti. Pořadatelé nezapomněli ani na slavného zakladatele přilehlého skanzenu a dávného majitele zámku Ludvíka Salvátora Toskánského. Prostřednictvím projekcí a výstav se lidé dozví mnoho zajímavého z jeho života.

Hlavní program tradičních dožínek ale začne v přilehlém muzeu lidových staveb. "Z jedné z chalup v dolní části skanzenu bude vycházet dožínkový průvod v čele s dožínkovým věncem. Bude pokračovat až na zámek, kde sličná děvčata předají věnec zámeckému pánu Ludvíku Salvátoru," informovala jedna z organizátorek veselice a místostarostka obce Irena Gregárková.

Je známá tím, že se už od roku 2006 zajímá o osudy zámku a v současnosti usiluje o to, aby připadl do vlastnictví Středočeského kraje. Po letech a mnoha komplikacích to nyní vypadá, že už příští rok veřejnoprávní instituce prodá nemovitost právě kraji, který by sem nechal rozšířit expozici Polabského muzea a část prostor propůjčoval právě obci k pořádání kulturních a společenských akcí.

Podle hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka ale bude důležité, aby se kraj dohodl s ministerstvem kultury na příspěvku na provoz zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám