Hlavní obsah

Přepychám na Rychnovsku bude slavnostně udělen znak a vlajka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterý 23. února bude velkým dnem pro obec Přepychy na Rychnovsku. Právě v tento den se starostka Zdeňka Seidelová zúčastní slavnostního aktu udělení znaku a vlajky obci, v jejímž čele stojí od listopadu 2014. Symboly bude přebírat v sále státních aktů Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Foto: Obec Přepychy (archiv)

Znak obce Přepychy na Rychnovsku.

Článek

Přestože Přepychy oslavily v roce 2015 již 660 let první písemné zmínky o obci, vlastní oficiální symboly dosud neměly.

Zpracování návrhů iniciovala krátce po nástupu do funkce starostky právě Zdeňka Seidelová. Po schválení zastupiteli připravila odborná heraldická kancelář Dauphin z Roudnice nad Labem šest variant znaku a k nim provedení vlajky. A pak „se dostali ke slovu” občané Přepych. 

„Zastupitelé chtěli vědět názor všech občanů, a tak jsme dali do každého domu hlasovací lístek, kde měli možnost se s návrhem blíže seznámit. Byl to vlastně veřejný výzkum mínění a znak, který zvítězil, jsme navrhli schválit v Poslanecké sněmovně Parlamentu,” řekla Zdeňka Seidelová.    

Jak tedy hlasování dopadlo? Vítězný návrh je popsán následovně: Ve stříbrném štítě zelený vrch a modrá vlnitá pata. Ve vrchu zlatý snížený stupňovitý hrot. Z vrchu rostou tři listnaté stromy v přirozených barvách, prostřední vyšší.

Podoba znaku Přepych přitom vychází z historické obecní pečeti. Vrch ukazuje na geografickou polohu obce, stromy na něm se vztahují k ovocnářské tradici místa. Stupňovitý klín symbolizuje opukové lomy, modrá vlnitá pata údolí Dřízna a potok, který protéká obcí.

Každý prvek ve znaku má své reálné opodstatnění. Opukové skály a kopce kolem obce jsou opravdu pověstné, stejně jako voda - tedy zejména prameny v nádherném údolí Dřízna, známém poutním místě.

”V údolí Dřízna je pramen vedle pramene, pramení tam i potok, tvořící kaskádu rybníků v Přepychách, přičemž historicky jich bylo daleko více,„ vysvětluje starostka Zdeňka Seidelová a dodává, proč jsou ve znaku také tři listnaté stromy: „Na kopcích nad obcí rostou třešně a daří se jim. Je to tím, že zatímco přes první vrásu od západu proudí teplý vzduch, studený vzduch, který se drží u země, zůstává za kopcem, takže květy třešní kvetoucích brzy na jaře, nezmrznou. V okolních vesnicích nebo třeba u Broumaru v Opočně mrzne, kdežto tady u nás se třešním odjakživa daří. Odkazy jsou i na švestky, jimž se tady také dařilo. Proto máme ve znaku neutrální stromy bez ovoce, ať si každý domyslí to svoje.”

Reklama

Výběr článků

Načítám