Hlavní obsah

Premiéru ulítle švihlé komedie Sajns Fikšn chystá Národní divadlo moravskoslezské

Novinky, Robert Rohál

Hostující režisérka Věra Herajtová je podepsána pod komedií Mariana Pally Sajns Fikšn, kterou uvede ve čtvrtek 22. listopadu v premiéře na scéně Divadla Jiřího Myrona Národní divadlo moravskoslezské.

Foto: Radovan Šťastný

Herci Renáta Klemensová, Tomáš Jirman a Jan Fišar.

Článek

Marian Palla je všestranným umělcem – prozaikem, básníkem, výtvarníkem, dramatikem, publicistou a recesistou. Jeho dílo vyniká osobitým humorem, lehkostí, jiskřivou plebejskostí. Taková je i komedie Sajns Fikšn; kosmická loď, která vypadá jako hospoda, kapitán, který nemá tušení, kam letí a proč, posádka, složená z kosmonautů, kteří vlastně vůbec kosmonauty nejsou, a samozřejmě UFOni…

„Sajn Fikšn je dobrá zábava a recese. Myslím si, že je fajn, když si dramaturgie divadla troufá na žánry, které nejsou až tak obvyklé. Nabídku jsem s radostí přijala, protože mám ostravskou činohru ráda a taky je mi potěšením spolupracovat s výtvarníky Matrou Roszkopfovou a Davidem Bazikou,“ tvrdí režisérka, která do hry obsadila Jana Fišara, Renátu Klemensovou, Tomáše Jirmana, Ladu Bělaškovou, Jiřího Sedláčka, Petra Housku, Alexandru Gasnárkovou a Františka Večeřu.

A jak se jí pracuje se souborem ostravské činohry? „Sluší se, aby hostující režisér pěkně mluvil o hercích, hlavně do tisku - ale tak to v tomto případě není,“ říká Věra Herajtová. „Herci jsou skvělí a je mi s nimi dobře. Zkoušíme pěkně, myslím, že nás naše hra baví. Snažím se o to, dát jim při zkouškách jistou svobodu. To neznamená, že je nenápadně nevedu tam, kam s nimi toužím dojít. Přijímám ale i jiný názor, když je lepší než ten, se kterým jsem přišla. Mám ráda, když herci přemýšlí. Při hře, kterou zkoušíme teď, je důležité, aby se necítili „utlačovaní“. Tady povel nebo stylizace neplatí, ve výsledku pak bude představení „jejich.“ A pokud bude představení „jejich“, zachová si svou podobu i na sté repríze, když ne, končí veškerá snaha tou třetí. Tenhle zákon platí! Může si divadlo hrát jakkoliv na velké umění, nemá-li obsah, kontura usychá. Divadlo, myslím tím teď práci na přípravě inscenace, je taky báječná zábava, když se člověk nebere zase tak moc vážně. Existuje přímá úměrnost, čím lepší herec, tím víc pokory ke kumštu v sobě má. Je svatá pravda, že „skromnost je pro dobré vlastnosti tím, čím jsou stíny pro figury na obraze“, dává jim sílu a výraznost," uvedla režisérka Věra Herajtová.

Podle jejích slov bude Sajns Fikšn divadlo bez efektu, což by mohl být pro diváky v tak velkém divadelním sále možná trochu neobvyklé. Věří však, že bude zábavné. „Při takovém divadelním úletu, kterým naše cesta vesmírným korábem bezesporu je, je důležité, aby divák pochopil slovní humor. Proto se kolem nesmí moc čarovat. Žádná okázalost tam taky nemá co dělat, abychom se v ní neutopili. Divadelních prostorů jsem vyzkoušela hodně. Velká jeviště, studiové prostory, ateliéry, kukátka, arény, plenéry i na voru a ve vězení jsme hráli. Když herec ví, co říká, komu a proč to říká, tak pak je asi jedno, kde se divadlo hraje,“ uzavřela Věra Herajtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám