Hlavní obsah

Premiér Sobotka chce do Karviné přivést novou práci a vyřešit problémy ubytoven

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí dopoledne zavítal do Karviné. Tentokrát s primátorem města řešil nové pracovní možnosti pro obyvatele města, ubytovny či udržení stávajících pracovních míst v černouhelné společnosti OKD.

Foto: Město Karviná

Primátor Tomáš Hanzel (zleva), premiér vlády Bohuslav Sobotka (uprostřed) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Článek

Premiér Sobotka primátora města Tomáše Hanzla ujistil, že vládní prioritou je dodržet plánovaný harmonogram výstavby průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné, kterou má stát financovat a kterou připravuje město spolu s krajem na příchod nových investorů. Firmy by tam mohly zaměstnat od dvou do pěti tisíc lidí v jiném než těžebním průmyslu, což je pro město zásadní.

„Postaráme se o to, aby zóna byla do dvou let připravena pro příchod zaměstnavatelů,” zdůraznil premiér s tím, že stát a ministerstvo zahraničí také už reálně vyjednává nejen o firmách pro karvinskou zónu, ale i pro další zóny v kraji.

Premiér také dodal, že Karviná a Karvinsko jsou prioritou státu, jelikož je zde nezbytné rychle nabídnout lidem práci jinde než v těžbě, kterou OKD postupně ještě více utlumí.

Primátor zájem vlády vítá

„Tato vláda je vůbec první, která se zajímá nejen řádně o to, aby naši lidé měli více dobré práce, ale řeší konečně také sociální problémy, ubytovny a parazitování na sociálních dávkách. Nové zákony by měly platit už od ledna 2015 a konečně i nám pomohou výrazně omezit byznys s chodbou, ubytovnami a programové zneužívání dávek lidmi, kteří nikdy nepracovali a jen parazitují na systému,” přiblížil další okruh jednání primátor Karviné Hanzel.

Podfinancování malých veřejných vysokých škol – to bylo další téma. Karvinská fakulta Slezské univerzity už musela kvůli nedostatku peněz od státu výrazně omezit počet kateder, dokonce letos propouštěla i akademické pracovníky.

„V Karviné je nezbytné zachovat možnost studia i na vysoké škole, město musí zůstat městem univerzitním a lázeňským. Nové pracovní možnosti, zásadní řešení sociálních problémů, větší bezpečnost pro všechny občany a dobré vzdělání dostupné všem. To jsou věci, které zajímají každého a které spolu se státem či sami řešíme,” uzavřel primátor Hanzel.

Jednání se zúčastnil také ministr zahraniční Lubomír Zaorálek a senátor Radek Sušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám