Hlavní obsah

Přehlídku amatérského divadla Šokáček čeká 10. ročník

Novinky, Bára Haušková

Amatérští divadelníci zamíří od 17. do 19. února do horského Starého Města pod Sněžníkem podesáté. Milovníci divadelní tvorby se mají opět na co těšit, dramaturgie je lákavá a pobaví všechny generace diváků, kteří navštíví festival ve zdejším kulturním domě.

Foto: archiv DS Šok Staré Město

Studenti z Lanškrouna přivezou na divadelní festival klasické dílo Lucernu od Aloise Jiráska.

Článek

„Je to celkem neuvěřitelné, jak může rychle v životě lidském uběhnout deset let. I v divadelním životě to letí. Důkazem je i adolescentní věk našeho souboru, který v loňském roce oslavil dvacáté narozeniny, a letošní již desátý ročník divadelní přehlídky Šokáček,“ řekl vedoucí pořádajícího souboru Šok Rudolf Šmůla.

Letošní jubilejní ročník zahájí v pátek 17. února ve 20 hodin známým muzikálem Rebelové v úpravě ochotníků z divadla Stodola Jiříkovice. V sobotu dopoledne v 10 hodin se na prknech sálu staroměstského kulturáku odehraje pohádka Čarodějův učen v interpretaci divadelního souboru J. K. Tyl z Brodku u Přerova.

Po poledni ve 13 hodin se představí divadlo Dostavník z Přerova s mrazivou hudební komedií na závažné téma eutanázie nazvanou Honzo, vstávej. Inscenace mísí několik žánrů od komedie přes grotesku, drama až po tragédii.

Přehlídka bude pokračovat v 16 hodin studentským představením souboru Škeble gymnázia z Lanškrouna, který přiveze klasiku - Lucernu Aloise Jiráska. Večerní představení se podle vedoucího pořádajícího souboru Šok Rudolfa Šmůly stane „zlatým hřebem“ sobotního divadelního maratonu.

„Na prkna, co znamenají svět, se postaví náš partnerský soubor z Václavova. Nejčastější účastník našich přehlídek – celkem si u nás zahrál šestkrát -  a několikanásobný vítěz. Naposledy v loňském roce s Čechovovými anekdotami. Tentokrát si troufl u venkovského souboru na pořádnou kládu, a to na operetku Na tý louce zelený,“ uvedl Šmůla.

Nedělní festivalový den zahájí pohádka Kouzelné dudy od 10 hodin v podání souboru Q 10 Studia Divadla Drak z Hradce Králové. „Někteří oponenti mohou namítnout, že i toto divadlo se na našich přehlídkách již několikrát představilo. Pro mě je však stále zárukou kvality, zejména v kategorii inscenací pro děti,“ dodal Šmůla.

Závěr přehlídky bude od 14 hodin patřit souboru Divadla Tří z Pardubic s detektivní zápletkou Queensland.               

Přehlídka se i letos uskuteční v rámci spolupráce projektu podporující amatérské divadlo na venkově nazvaného Národní pohádky a pověsti – poklady národní identity a tradic, který na Šumpersku realizují Místní akční skupiny Šumperský venkov a Horní Pomoraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám