Hlavní obsah

Přehlídka vokální a instrumentální tvorby nabídla skladby mladých autorů i netradiční recitál

Novinky, Josef Zajíc

V sále Leoše Janáčka na Janáčkově konzervatoři a gymnáziu v Ostravě proběhl v úterý 26. listopadu koncert 39. přehlídky nové vokální a instrumentální tvorby.

Foto: Josef Zajíc

Mladý skladatel Pavel Nesit před koncertem.

Článek

"Třetím koncertem uzavíráme Přehlídku nové vokální a instrumentální tvorby pod názvem Hudební současnost. V první části uvedeme skladby mladých  autorů studujících na Janáčkově konzervatoři a gymnáziu v Ostravě. Ve druhé části večera diváci uslyší a uvidí netradiční klavírní recitál Sáry Žalčíkové a Ivo Medka," informovala při generálce před koncertem MgA. Markéta Dvořáková, předsedkyně občanského sdružení Tvůrčí centrum Ostrava, která sérii tří koncertů dramaturgicky připravila a organizačně zajistila.

V úterním večerním programu představili své skladby studenti 1. ročníku JKGO Pavel Nesit (pedagog Milan Báchorek), Radim Sklář (pedagog Milan Jánošík) a Lukáš Marek (pedagog Markéta Dvořáková). Jejich skladby nastudovali a předvedli studenti JKGO Eva Sýkorová - klavír, Tereza Juříková - violoncello a další. Skladbu Lukáše Marka Romeo a Julie zazpívali Patricia Janečková - soprán, Vojtěch Pačák - baryton, doprovázela Barbora Římanová - klavír.

Po přestávce si diváci vychutnali netradiční klavírní recitál klavíristky a skladatelky Sáry Žalčíkové a Ivo Medka, rektora brněnské JAMU, hudebního skladatele, publicistu, organizátora a vysokoškolského pedagoga.

V první části interpretovali společnou skladbu INSIDE, kdy Sára Žalčíková hrála na klávesy klavíru a Ivo Medek na vnitřní struny klavíru.

Ve druhé skladbě amerického skladatele Frederica Rzewského De Profundis zaznělo oratorium pro mluvícího pianistu na text Oscara Wildea. Sára Žalčíková předvedla mistrné umění nejen při hře na klavír, ale i ve zpěvu. Partitura přikazuje "hru na tělo", tzn. vytleskávání nejen o ruce, ale i obličej, stehna atd., ale i vyklepávání rytmu o dřevo piana, pískání, vzdychání a vyluzování zvuků včetně recitace textu, který Sára Žalčíková bravurně zvládla.

Anglický text byl promítán na plátno sálu JKGO. Jeho překlad byl uveden ve velmi pěkném a přehledném programu ke koncertu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám