Hlavní obsah

Přehlídka nejlepšího kysaného zelí, nakládaných okurek a domácího chleba pod Orlickými horami

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První únorovou sobotu (2. 2.) se v Ekologickém centru Keithe Morrise v Dobrém na Rychnovsku uskuteční další ročník soutěže nazvané Zeliáda, okurkiáda a chlebování, v níž se hodnotí nejlepší nakládané okurky a kysané zelí v osobitých nebo klasických nálevech a ryze domácí chléb.

Foto: A Rocha (archiv)

Přehlídka nejlepšího kysaného zelí, nakládaných okurek a domácího chleba pod Orlickými horami.

Článek

Je naprosto příznačné, že křesťanská organizace A Rocha pořádá už několik let toto klání v období, kdy všude kolem nás létají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, takže prevence v podobě přírodních vitamínů přichází jako na zavolanou.

K účasti jsou zváni nejen ti, kteří přivezou svůj vlastní výrobek, ale také všichni milovníci zelí, okurek a chleba i dobré zábavy.  

Přestože v době uzávěrky nebyl do soutěže přihlášen velký počet „výrobců" těchto, tolik oblíbených doplňků masa na našich talířích, je předem téměř jisté, že v den D, tomu bude zcela jinak – o zlatou, stříbrnou a bronzovou příčku se opět strhne mezi soutěžícími mela.

Pořadatelé proto připomínají, že jak nakládané okurky, tak kysané zelí se do soutěže přijímají v klasických zavařovacích sklenicích o objemu 0,7 litru, chleba pak celý bochník (spíše bochníček), a zároveň dodávají, že vzorky jsou z pochopitelných důvodů nevratné. V každé kategorii budou vyhlášeny tři nejlepší výrobky a jejich zhotovitelé obdrží opravdu stylové ceny.

I letos se návštěvníci, pro něž pořadatelé připravili hojnost klobás i smetanové a červené zelňačky, dozví mnoho o významu, původu a prospěšnosti kysaného zelí, které je velikým zdrojem vitamínů, navíc posiluje imunitu, má protizánětlivé, protibakteriální a regenerační účinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám