Hlavní obsah

Preformy PET lahví z Pivovaru Starobrno nacházejí nečekané uplatnění v brněnské Fakultní nemocnici

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Preformy PET lahví, do nichž se běžně plní pivo, se ukázaly jako vhodné pro odběry vzorků potenciálních pacientů s COVID-19

Foto: Pivovar Starobrno
Článek

Překvapivé i pohotové spolupráci Pivovaru Starobrno s Fakultní nemocnici Brno napomohly náhoda i postřeh. Náměstek bohunické nemocnice profesor MUDr. Ondřej Ludka před časem navštívil pivovar, aby si zde jako mnozí další návštěvníci prohlédl exkurzní trasu určenou k prohlídkám veřejnosti.

Součástí exkurze je prohlídka PET linky z ochozu. Pan profesor si na ni vzpomněl v současné nouzové situaci, kdy je vítán každý nosný nápad a pomoc. Preforma ze speciálního plastu se šroubovacím uzávěrem z nerozbitného materiálu by se lékařům hodila při odběrech vzorků testovaných lidí...

Preformy, z nichž se v pivovaru na speciální lince vyfukují, plní a balí PET lahve s pivem, tak nyní našly i jiné využití. Slouží na odběrových místech k uložení odebraných vzorků lidí s podezřením na nákazu COVID-19. Odběry do preforem Starobrna se uskutečňují ve stanech před nemocnicí.

„Prozatím jsme nemocnici předali prvních 3000 kusů, do budoucna počítáme s dalšími dodávkami podle potřeby. Jsme rádi, že můžeme takto pomoci,“ uvedl ředitel pivovaru Starobrno Karel Honegr.

„Velmi mě potěšilo, že preformy ze Starobrna našly takové nečekané uplatnění. Jsem proto rád, že přispějeme k řešení současné složité epidemiologické situace doslova v první linii. Až vše pomine, rádi zdravotníky pozveme na prohlídku pivovaru,“ uvedl Milan Schramm, ředitel výroby a logistiky společnosti HEINEKEN ČR, do které Starobrno patří.

Starobrno pomáhá i dalším zdravotníkům. Právě teď pivovar například poslal dodávku nealkoholických Radlerů zaměstnancům Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám