Hlavní obsah

Předvánoční Uherské Hradiště zdobí nesmrtelné Ladovy obrázky

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo si umí představit vánoční atmosféru bez okouzlujících obrázků Josefa Lady. Patří k zimě tak neodomyslitelně, jako kraslice k Velikonocům. Naladit se na „ladovskou zimu“ můžete právě nyní v Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Foto: Martina Žáčková

Jeden z dobře známých Ladových obrázků - děti dovádějící na sněhu.

Článek

Ladovské výstavy nejsou sice zcela ojedinělou záležitostí, ale ta hradišťská se přece jen vymyká. Nabízí totiž unikátní příležitost vidět samé originály, navíc v rozsahu, který zatím v regionu neměl obdobu – k vidění je 130 obrazů, kreseb a ilustrací.

Slovácké muzeum si je půjčilo od soukromníků, galerií, muzeí i firem z celé republiky. Na konečné podobě expozice se navíc podíleli dobrovolníci, kteří na výzvu muzea zapůjčili knihy, leporela či učebnice s Ladovými obrázky.

Při prohlídce výstavy si nejspíš uvědomíte, jak silně máte mnohé známé Ladovy motivy vryté v paměti – od vodníka sedícího na vrbě se zříceninou v pozadí přes výjevy z vesnické zabíjačky až po typické zimní dovádění dětí na prastarých sáňkách či malé koledníky kráčející s ranečky ztichlou zasněženou krajinou.

Vedle typických zimních motivů ale nechybí ani další zajímavosti – obrázky a kresby zachycující život na vsi i v jiných ročních obdobích nebo třeba vtipný cyklus reklamních plakátů Bez vody není života z roku 1937, propagující moderní zásobování pitnou vodou.

Jedna celá místnost je věnována Ladovu Švejkovi a dalším knižním ilustracím. Na výstavu můžete směle vyrazit i s dětmi. Až je prohlížení obrazů a kreseb na stěnách galerie přestane bavit, je pro ně připraven promítací koutek s „ladovskými“ pohádkami. V jiné části výstavního sálu je zase dětský ateliér, kde si malí návštěvníci mohou děti půjčit fixy, pastelky a papíry a inspirovat se při kreslení nejen obrázky na stěnách, ale i ilustracemi v knihách na stole.

Výstava Zima s Josefem Ladou potrvá v Galerii Slováckého muzea do poloviny ledna. Otevřena je denně od 9 do 12 a od 12.30 do 17 hodin. Galerie během doby konání výstavy nabízí i komentované prohlídky a programy pro školy. www.slovackemuzeum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám