Hlavní obsah

Předvánoční atmosféru v Toulcově dvoře navodí Staročeský Mikulášský jarmark

Novinky, Pavel Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr v pražské Hostivaři tradičně zahájí advent Staročeským mikulášským jarmarkem. Letos se akce koná 2. prosince od 10.00 do 16.45 hodin. V 10.30 se návštěvníci mohou těšit na zpěv a říkanky dětí z Mateřské školy Semínko doprovázené hrou na kytaru a flétny.

Foto: archiv MŠ Semínko

Mikuláš a jeho družina na jarmarku v roce 2016

Článek

Příchozí čeká příjemná atmosféra vánočně vyzdobeného dvora, kde se budou různými aktivitami moci naladit na přicházející vánoční svátky. 

Důležitou součásti jarmarku jsou rukodělné dílničky, které budou zaměřené zejména na děti. Budou si moci vyrobit nejrůznější ozdoby s tematikou Mikuláše, čertů a andělů. Chybět nebudou ani přáníčka, adventní kalendáře nebo hvězdy. Děti si mohou připravit něco na zub, v jedné z dílniček bude probíhat pečení zvykoslovného mikulášského pečiva. Na své si přijdou malé i starší děti.

Bude možnost si také rozšířit znalosti, a to při mikulášském kvízu. Mikulášský jarmark je akcí, která má připomínat tradice, takže se návštěvníci mohou těšit i na ukázky lidových zvyků, jako je hod pantoflem nebo lidí vosku. Pro dokreslení atmosféry si všichni společně zazpívají vánoční písně.

Návštěvníkům bude jako již tradičně zpřístupněna výstava uměleckých a dekorativních panenek, kterou připravují zručné výtvarnice.

Mikulášský jarmark má za cíl zahájit dobu adventní, která má předznamenávat přicházející narození Ježíše Krista. Tradičně mělo jít o dobu postní, kdy měli být lidé střídmí, vyvarovat se nadměrné konzumaci jídla a místo zábavy se věnovat zbožnému rozjímání. I přesto se však již v daleké minulosti v průběhu adventu konalo spoustu lidových obřadů a zvyků, které postní zásady porušovaly. Na toto také navazuje Mikulášský jarmark v Toulcově dvoře, který má za cíl svou atmosférou návštěvníky příjemně naladit na dobu před Vánoci.

Na Mikulášském jarmarku se tradičně podílí také Mateřská škola Semínko, která je součástí Toulcova dvora a jejím záměrem je vést děti k tradičním hodnotám a zdravému životnímu stylu. V letošním roce školka získala stříbrné ocenění Skutečně zdravá škola.

Další informace získáte na www.toulcuvdvur.cz a www.msseminko.cz.  

Reklama

Výběr článků

Načítám